ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρώτη «αποτίμηση» των Τραπεζών

11:51 - 20 Νοε 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η πρώτη «αποτίμηση» των Τραπεζών
Με δυσκολίες ή όχι, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται ένα βήμα πριν την επιτυχή (νέα) φάση ανακεφαλαιοποίησής του, καθώς, εκτός απροόπτου, σήμερα ολοκληρώνει τη διαδικασία και η τελευταία από τις 4 συστημικές, η Πειραιώς.

Μέχρι τώρα έχουν κλείσει 3 βιβλία προσφορών, των EUROBANK, ALPHA BANK και ΕΘΝΙΚΗΣ που κατάφεραν να συγκεντρώσουν προσφορές ύψους περίπου 5 δις ευρώ από τα οποία χρειάζονται περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Εφόσον η Πειραιώς με τη σειρά της πετύχει σήμερα τον ελάχιστο στόχο άντλησης 1,34 δισ. ευρώ τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί, αν και θα έχει συμβεί αυτό σε χαμηλότατα επίπεδα τιμών και με το αντίστοιχο βαρύ τίμημα για τους παλαιούς μετόχους.

Σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Euro Working Group η οποία αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την αποδέσμευση, μεταξύ άλλων, των 10 δισ. ευρώ από τον ESM στο ΤΧΣ, ALPHA, EUROBANK και ΕΘΝΙΚΗ θα ανακοινώσουν την οριστική κατανομή των νέων μετοχών στους επενδυτές που ζήτησαν μετοχές μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης ή/και στους ομολογιούχους που αποδέχθηκαν τις προτάσεις ανταλλαγής.

Η Alpha θα να επιλέξει προσφορές περίπου 1,55 δισ. ευρώ από τα 2,7 δισ. ευρώ που της πρόσφεραν οι θεσμικοί και άλλοι ειδικοί επενδυτές στην ιδιωτική τοποθέτηση (σ.σ. υπερκάλυψη κατά περίπου 1,8 φορές). Άρα, τα 2,7 δισ. νέα κεφάλαια μαζί με τα 1,1 δισ. LME σημαίνουν ότι συνολικά οι προσφορές έφθασαν στα 3,8 δισεκ. που ήταν επίπεδα ρεκόρ.  Η Alpha bank κάλυψε και τα 2,56 δισ. των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών με ιδιωτικά κεφάλαια και δεν χρειάστηκε να πάρει ούτε 1 ευρώ από το κράτος. Με βάση την τιμή έκδοσης στο 0,04 ευρώ, το ποσοστό του ΤΧΣ στην ALPHA BANK μειώνεται πλέον στο 11% από 66,36% πριν.

Η EUROBANK πέτυχε επίσης υπερκάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών της αναγκών. Tο σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας διαμορφώθηκε σε 2,039 από 2,122 δισ. ευρώ, μετά την αναγνώριση δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 83 εκατ. ευρώ από τον SSM. Απόφαση της διοίκησης της Eurobank ήταν να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών της εξ' ολοκλήρου από κεφάλαια μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης, και μόνο εφόσον χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το "μαξιλάρι" της ενεργοποίησης των αιτήσεων αποδοχής που υπέβαλαν οι ομολογιούχοι για μετατροπή τίτλων ονομαστικής αξίας 720 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα θα συνεχίσει να έχει ισχυρή ομάδα μεγαλομετόχων και μάλιστα το ποσοστό του ΤΧΣ να περιορίζεται στο 2,3%.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ολοκλήρωσε χτες βράδυ το βιβλίο, ενώ για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της αναμένεται η δημόσια προσφορά προς τους ιδιώτες μικρομετόχους στις 30 Νοεμβρίου, 1η και 2 Δεκεμβρίου. Συνέλεξε προσφορές ύψους 475 εκατ. ευρώ, με την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 2 σεντς. Αν κάνει αποδεκτές όλες τις προσφορές και με βάση τα αποτελέσματα της άσκησης διαχείρισης παθητικού (υποβλήθηκαν αιτήσεις ανταλλαγής για τίτλους ονομαστικής αξίας 691 εκατ. ευρώ) η Εθνική συγκεντρώνει 1,16 δισ. Με δεδομένο ότι το ποσό υπολείπεται των κεφαλαιακών αναγκών υπό το βασικό σενάριο (1,45 δισ. ευρώ), η διαφορά θα υπερκαλυφθεί από τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα (300 εκατ. ευρώ) και από τα πρόσθετα κεφάλαια ύψους 308 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων κατανομής βαρών (που συμπεριλαμβάνουν τη μετατροπή σε κοινές μετοχές όλων των υφιστάμενων κεφαλαιακών μέσων της Τράπεζας). Η Εθνική θα είναι σε θέση να αποπληρώσει την κρατική ενίσχυση που θα λάβει από την πώληση της Finansbank. Σε πρώτη φάση, η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 33% από 57,24% πριν.

Οι παραπάνω επιτυχίες αναμένεται, κατά τους αναλυτές, να αποτελέσουν «προίκα» και για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ που φέρεται να ολοκληρώνει σήμερα τη διαδικασία, καθώς συμβάλουν  στη βελτίωση της ζήτησης και στην ιδιωτική τοποθέτηση της τράπεζας. Παρά τις δυσκολίες, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου. Το αρχικό ποσό κεφαλαίων που με βάση το βασικό σενάριο του stress test θα έπρεπε να καλύψει η Τράπεζα Πειραιώς ανερχόταν σε 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο μειώθηκε στο 1,34 δισ. ευρώ καθώς ο SSM αναγνώρισε δράσεις συνολικού ύψους 873 εκατ. ευρώ από το capital plan της τράπεζας, ενώ επιπλέον 602 εκατ. ευρώ απέδωσε κεφαλαιακά στην τράπεζα η άσκηση διαχείρισης παθητικού. Η συμμετοχή του ΤΧΣ εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 22% από 66,93% σήμερα.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 11:54 - 20 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.