ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βαθύ» discount στις Τράπεζες

09:04 - 25 Νοε 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Βαθύ» discount στις Τράπεζες
Με συνολική κεφαλαιοποίηση, για την ώρα, που μόλις που προσεγγίζει τα 1,6 δις ευρώ ο εξαϋλωμένος στο ταμπλό τραπεζικός κλάδος, με τα «βαρίδια» που κουβαλάει, φαντάζει ως «βαθειά υποτιμημένος».

Αυτό υποστηρίζουν αναλυτές που παρακολουθούν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σημειώνοντας πάντως ότι το μεγάλο discount έχει ως σημείο αναφοράς τα συνολικά κεφάλαια των 4 συστημικών ομίλων, τα οποία μετά το τυπικό τέλος της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης θα ανέρχονται σε περίπου 33-34 δις ευρώ.

Με την εισαγωγή των νέων μετοχών και τη διαμόρφωση των νέων «ενισχυμένων» κεφαλαιοποιήσεων, η συνολική χρηματιστηριακή αποτίμηση του κλάδου στο Χ.Α. θα ανέρχεται στις αρχές Δεκεμβρίου σε επίπεδα μεταξύ 13 και 15 δις ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ιδίως στην παρούσα συγκυρία, με τις τρέχουσες δηλαδή τιμές, η ακραία στρέβλωση που καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες σίγουρα είναι μοναδική. Οι τράπεζες διαθέτουν 33-34 δισ. κεφάλαια αλλά πενιχρή και πλασματική χρηματιστηριακή αξία. Και με τα νέα δεδομένα όμως το discount έναντι της λογιστικής τους αξίας θα είναι μεγάλο, καθώς θα υπάρχει απόσταση μεταξύ της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας του κλάδου και των ιδίων κεφαλαίων. Θα έχουμε μια λογιστική αποτίμηση (P/BV) στο 0,35-0,4 όταν τα ανάλογα νούμερα διεθνώς παίζουν στο 0,8-0,9, άρα θεωρητικά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για να κλείσει η ψαλίδα. Αυτό βέβαια, ουδείς μπορεί να προδικάσει αν θα συμβεί και πότε ενδεχομένως συμβεί, ούτε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι τιμές στο ταμπλό να προσεγγίζουν αυτές των ΑΜΚ (προ ή μετά το reverse split και τις αναπροσαρμογές).

Πάντως, ο κλάδος θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις εντός (π.χ. νέες μετοχές, κάτοχοι ομολόγων κ.λπ.) κι εκτός (αμφισβήτηση κλάδου, κόκκινα δάνεια κ.λπ.) ταμπλό, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, να «κάτσει η σκόνη» και ακολούθως να γίνει μια πιο ψυχρή αποτίμηση. Πλην όμως, το discount μετά και την είσοδο των νέων μετοχών θα είναι ισχυρό.

Μένει να αποδειχθεί αν έχουν δίκιο όσοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι «μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι Τράπεζες ξεκινάνε από μία άλλη βάση, με τις αποτιμήσεις να είναι σημαντική ευκαιρία αν αναλογιστεί κάποιος ότι κάηκαν 40 δις μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια».

Γ. Π.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.