ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική: «Έφτασε η ώρα των μικρομετόχων»

09:13 - 30 Νοε 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εθνική: «Έφτασε η ώρα των μικρομετόχων»
Οι επόμενες ημέρες θα παραμείνουν… πολύπλοκες όσον αφορά στις εναπομείνασες τραπεζικές εκκρεμότητες αλλά όπως λένε στην αγορά, «τώρα είναι η ώρα της ΕΘΝΙΚΗΣ και των μικρομετόχων».

Τούτο καθώς σειρά έχει το εγχείρημα του ομίλου για την δημόσια προσφορά μετοχών στην Ελλάδα για την άντληση 300 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης 1 δις νέων τίτλων. Και με αυτή την προσφορά, που διαρκεί από σήμερα έως την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, «κλείνει» ο κύκλος ανακεφαλαιοποίησης των 4 συστημικών.

Το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς, καθώς και η αναμενόμενη μετατροπή των υπολοίπων ομολόγων που εντάσσονταν στο πλαίσιο του LME, των προνομιούχων μετοχών ΗΠΑ και των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, θα καθορίσουν και το τελικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών που θα κληθεί να καλύψει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα με μετοχές κατά 25% και με υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα κατά 75%.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που προχώρησε σε Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους μετόχους δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος στις άλλες τραπεζικές ΑΜΚ να το πράξουν μέσω της ΕΤΕ. Και μάλιστα, για τους μικροεπενδυτές, ίσως να αποτελεί και μια τελευταία ευκαιρία να… σώσουν ό, τι μπορούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από τις εξαϋλωμένες περιουσίες τους μετά την σχεδόν ολοσχερή καταστροφή των αποτιμήσεων. 

Χρηματιστές σημειώνουν ότι υπάρχει ήδη κινητικότητα και ενδιαφέρον, ισχυρά ή μικρομεσαία χαρτοφυλάκια ενεργοποιούνται, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα το ρίσκο για τον κλάδο δεν έχει εξαλείφει, με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…

Σημειώνεται ότι ο τίτλος της ΕΤΕ διαπραγματεύονταν με μεγάλο premium σε σχέση με την τιμή της ΑΜΚ και αυτό, μαζί με τις προθέσεις των ομολογιούχων που τα αντάλλαξαν με μετοχές, θα επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα τη συμπεριφορά της μετοχής, που μάλιστα 21 Δεκεμβρίου βγαίνει εκτός δείκτη EuroStoxx 600.

Εδώ πρέπει να καταγράψουμε ένα σενάριο που κυκλοφόρησε στην αγορά όσον αφορά στους εν δυνάμει ομολογιούχους-πωλητές. Σενάριο που θέλει ένα μέρος των ομολογιούχων να έχουν ήδη πουλήσει θέσεις σε επενδυτές που πήραν ρίσκο και αγόρασαν ομόλογα σε χαμηλές τιμές γνωρίζοντας ότι θα μετατραπούν σε μετοχές. Ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για προσυμφωνίες μεταξύ funds και ομολογιούχων που δεν θέλουν να κρατήσουν τα χαρτιά τους. Το θέμα όμως είναι για τι ποσά μιλάμε μια και στην ΕΤΕ έχουμε να κάνουμε με LME αξίας 700 εκατ. ευρώ…

Στην Δημόσια Προσφορά μπορούν να συμμετάσχουν ιδιώτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Μπορούν να συμμετάσχουν επενδυτές στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εάν είναι ήδη μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας (ή άλλων τραπεζών), ενώ δεν υπάρχει ελάχιστο όριο όσον αφορά το ποσό συμμετοχής.

Η τιμή διάθεσης κάθε νέας μετοχής είναι 0,30 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη της προσαρμογής της τιμής της μετοχής μετά την μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών και τη συνένωση αυτών (reverse split) με αναλογία 15 υφιστάμενες μετοχές προς 1 νέα μετοχή. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που θα εκδοθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα αρχίσει την 14 Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών που θα αναλογούν στο Δημόσιο και θα προκύψουν από τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του νόμου Αλογοσκούφη, το ΤΧΣ θα μειώσει το ποσοστό του στην Εθνική στο 39,7% από 57,24% σήμερα. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι ξένοι ιδιώτες που συμμετείχαν στη διεθνή προσφορά θα συμμετέχουν με 16,8% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, οι ομολογιούχοι επενδυτές με 27,7% και οι Έλληνες ιδιώτες με 11%.

Μια και ο λόγος για την ΕΘΝΙΚΗ, ανεστάλη στη συνεδρίαση της Παρασκευής η διαπραγμάτευση του ADR της Εθνικής Τράπεζας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει 91%. Τα ADRs ανεστάλησαν όταν η αξία τους υποχώρησε στα 16 σεντς από τα 1,96 δολάρια τον Φεβρουάριο. Το NYSE επικαλέστηκε στην ανακοίνωσή του, "ασυνήθιστα χαμηλή" τιμή, για την ενέργειά του, ενώ αναφέρει ότι ξεκινάει διαδικασίες για τη διαγραφή της μετοχής.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.