ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο πρώτος... "μπούσουλας" από Alpha και Eurobank

09:03 - 03 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ο πρώτος... "μπούσουλας" από Alpha και Eurobank
Η επιστροφή χτες των τίτλων των ALPHA BANK (­14,89%), EUROBANK(­29,29%) και μέρους των μετοχών της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (­27%), συνοδεύτηκε από εκτόξευση του τζίρου, λόγω των δύο πρώτων και πολύ περισσότερο λόγω των προσυμφωνημένων συναλλαγών οι οποίες έφθασαν τα 464,6 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστήριζαν ότι έχει υπάρξει σχετική προεργασία για αρκετά από τα "πακέτα" των πρώην ομολογιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση οι μετοχές που προέκυψαν από την μετατροπή ομολογιών, στην περίπτωση της ΑLPHA BANK έφθασαν τα 505.415.414 τεμ. και στην περίπτωση της EUROBANK τα 417.769.847 τεμ. Χτες διακινήθηκαν 230.299.111 τεμάχια της ALPHA BANK και 173.952.587 τεμάχια της EUROBANK.

 Σε κάθε περίπτωση, τόσο η μετοχή της ALPHA BANK όσο και αυτή της EUROBANK βρέθηκαν και χαμηλότερα των τιμών των ΑΜΚ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ως μπούσουλας για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ιδίως όμως για την ΕΘΝΙΚΗ που εισέρχεται με μεγάλο premium λόγω reverse split.

 Υπό μία οπτική, καλύτερη εικόνα είχε χτες η ALPHA BANK που τουλάχιστον δεν έχασε την τιμή της ΑΜΚ, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί αυτό να συμβεί προσεχώς, σε σχέση με την EUROBANK που ίσως έπεσε περισσότερο από ότι ανέμεναν κάποιοι αναλυτές. 

Πάντως, στην ALPHA BANK προβληματίζει το μεγαλύτερο free float σε σχέση με την EUROBANK. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν και τιμές χαμηλότερες των ΑΜΚ, ενώ σε γενικές γραμμές αναμένουν μεταβλητότητα, πιέσεις και αναλαμπές, αναταράξεις λόγω πωλήσεων από ομολογιούχους, ενώ σημειώνουν ότι σταδιακά θα αυξηθεί η βαρύτητα του κλάδου στους δείκτες αλλά το discount έναντι της λογιστικής τους αξίας θα είναι μεγάλο (p/bv κάπου στο 0,3­0,4). Οπότε, μεγάλες συγκινήσεις θα έχουμε όταν κάτσει η σκόνη και ξεκαθαρίσει το τοπίο...

"Διττή εικόνα εμφάνισαν στην επιστροφή τους στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, Alpha Bank και Eurobank", σύμφωνα με όσα σημείωνε χτες ο Στρατής Πολυχρονέας.

"Βέβαια και οι ίδιες οι Τράπεζες, γνωρίζοντας την πιθανή προσφορά από τις μετοχές που προέκυψαν από το LME, δηλαδή από τη μετατροπή ομολογιών σε μετοχές, μπόρεσαν, ενδεχομένως, να "παντρέψουν" αγοραστές και πωλητές, αποτρέποντας την ελεύθερη διάθεσή τους στην Αγορά με ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται.

 Άλλωστε δυνητικοί αγοραστές είναι τα Index Tracking Funds, τα οποία λόγω αύξησης της στάθμισης στους δείκτες των Alpha Bank και Eurobank σε 4,99% και 3,5% αντίστοιχα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης στις 2/12, επιθυμούν να αυξήσουν τη θέση τους εις βάρος βεβαίως των υπόλοιπων μετοχών στους δείκτες. Γνωρίζοντας ήδη τον αριθμό των μετοχών που προέκυψαν από το LME, κάποιος θα μπορούσε να υπολογίσει και το πότε, ίσως, να εξαντληθεί η δυνητική προσφορά.

Σε κάθε περίπτωση όμως, για να μπορέσουν οι όποιες κινήσεις να είναι κερδοφόρες, κάποιος θα πρέπει να εξετάσει τα θεμελιώδη στοιχεία της κάθε Τράπεζας και να τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα των Τραπεζών στο Εξωτερικό, να εξετάσει τις συνθήκες και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και της πολιτικής σταθερότητας της χώρας και ακόμα τις ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν, προκειμένου να χαράξει μια στρατηγική σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.

 Στα παραπάνω, αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών (εκκρεμεί η είσοδος των υπόλοιπων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και του συνόλου των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας) είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, με τα επόμενα και εξίσου σημαντικά να είναι, αφενός η διαχείριση/ρύθμιση των 'κόκκινων' δανείων και αφετέρου η επιστροφή των καταθέσεων" τόνισε ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Γ. Π. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:24 - 03 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.