ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Η «μαύρη τρύπα» των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις

08:04 - 04 Απρ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Η «μαύρη τρύπα» των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Δάνεια που αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των επιχειρηματικών χορηγήσεων, έχουν δώσει οι τράπεζες σε μικρές επιχειρήσεις, τα οποία υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ και αποτελούν πεδίο έντονου προβληματισμού, καθώς αφενός χρήζουν ευρέων ρυθμίσεων στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αφετέρου υπάρχει ανάγκη νέων χρηματοδοτήσεων ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί οι αναδιαρθρώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων να βρίσκονται στο προσκήνιο λόγω μεγέθους και κρισιμότητας κλάδων, αλλά τα πολλά μικρότερα προβλήματα των δανείων προς μικρές επιχειρήσεις, δημιουργούν ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για τράπεζες και οικονομία.


Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από την «Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας» (ΕΣΕΕ) για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, τα «κόκκινα» δάνεια προς τις 120.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ανέρχονται σε 20,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων που υπολογίζεται σε περίπου 60 δισ. ευρώ, τα 11 δισ. αφορούν οφειλές 800 μεγάλων επιχειρήσεων (άνω των 250 εργαζομένων και με κύκλο εργασιών πάνω από 50 εκατ. ευρώ) και 28,5 δισ. ευρώ χρέη 6.000 μεσαίων επιχειρήσεων (με 50 - 249 εργαζόμενους και τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ).


Όπως προκύπτει, δηλαδή, το πρόβλημα που έχουν οι τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων είναι διπλάσιο από αυτό των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ αθροιστικά τα «κόκκινα» δάνεια προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις είναι τέσσερις φορές και πλέον το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων.


Την ίδια στιγμή που πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι τράπεζες αναγνωρίζουν πως πρέπει να τις στηρίξουν με νέες χρηματοδοτήσεις καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα παίξουν κύριο ρόλο στην επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Τη ζοφερή εικόνα για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έδωσε προ ημερών επιγραμματικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασ. Κορκίδης, στο πλαίσιο παρουσίασης στρατηγικής συνεργασίας της ΕΣΕΕ με τη Eurobank.

 

Όπως περιέγραψε την κατάσταση ο κ. Κορκίδης, το 50% των επιχειρήσεων ζουν με τον φόβο της επόμενης ημέρας, ενώ το υπόλοιπο 50% διστάζουν να επενδύσουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.