ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: «SOS» για την αξιολόγηση

08:08 - 05 Μαϊ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: «SOS» για την αξιολόγηση
Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων του EFSF που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εγχώριες τράπεζες προφανώς και αποτέλεσε μια «καλή ανάσα», πλην όμως, το μεγάλο ζητούμενο για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα όσα αυτή μπορεί να επιφέρει ως... δράσεις από την ΕΚΤ.

Η αγορά των ομολόγων, ως γνωστόν, αφορά αποκλειστικά και μόνο τίτλους υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης που έχει εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism). Επί της ουσίας, η ΕΚΤ εξακολουθεί να διατηρεί την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες σε καραντίνα μη αποδεχόμενη ελληνικά ομόλογα, εγγυήσεις του Δημοσίου, τίτλους τραπεζών ή δάνεια ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας, κάτι που θα συμβεί μόνο αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να αντλούν το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού, του ELA. Και είναι κρίσιμο η ΕΚΤ να αρχίσει να αποδέχεται και να αγοράζει ελληνικούς τίτλους. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενεργοποιήσει ένα θετικό μπαράζ εξελίξεων για τράπεζες και οικονομία, απομακρύνοντας την αβεβαιότητα, βελτιώνοντας το κλίμα εμπιστοσύνης, ενώ θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες (waiver), θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Ωστόσο, ακόμα σέρνεται η αξιολόγηση, ξυπνώντας μνήμες από τον εφιάλτη του 2015, η οικονομία δέχεται νέες πιέσεις, επιχειρήσεις κλείνουν, οι καταθέσεις παρά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς μειώνονται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται, το momentum της… ανάκαμψης χάνεται. Κατά συνέπεια, οι τραπεζίτες αναμένουν με αγωνία το κλείσιμο της αξιολόγησης αν και γνωρίζουν ότι ήδη έχει χαθεί χρόνος και έχουν πάει πίσω διαδικασίες κρίσιμες, όπως π.χ. η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.