ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Μετά τα επιχειρηματικά δάνεια, σειρά παίρνουν οι ιδιώτες

08:14 - 23 Μαϊ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Μετά τα επιχειρηματικά δάνεια, σειρά παίρνουν οι ιδιώτες
Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των ιδιωτών παίρνει σειρά, μετά από τις διαδικασίες που ήδη έχουν ξεκινήσει για την αναδιάρθρωση των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς μέχρι τα τέλη Ιουνίου, το ΤΧΣ θα επικαιροποιήσει σχετική μελέτη του περασμένου Οκτωβρίου, καταγράφοντας λεπτομερώς τα προβλήματα ανά κατηγορία δανείων και συστήνοντας τις ενδεικνυόμενες λύσεις.

Έτσι, με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια, την οριστικοποίηση των στόχων μείωσης των NPLs και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με το μνημόνιο έως το τέλος του 2016 για την ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (αναθεώρηση Κώδικα Δεοντολογίας, Μητρώο Αφερεγγυότητας, τροποποίηση νομοθεσίας για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, φορολογικές ρυθμίσεις για το καθεστώς πωλήσεων δανείων κ.λπ.), θα συμπληρωθεί το «παζλ» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.


Στην ουσία, θα πρόκειται για ένα νέο τοπίο, με ελεύθερες τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων αλλά και ενήμερων δανείων, ίδιο με αυτό που ισχύει διεθνώς. Προστασία, μέχρι τις 31/12/2017, θα υπάρχει για την πρώτη κατοικία (αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ), και άρα δάνεια που έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση την κύρια κατοικία, δεν θα μπορούν να πουληθούν σε funds.


Οι τράπεζες στοχεύουν σε μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων φέτος σε επίπεδα χαμηλότερα του Δεκεμβρίου 2015. Η στρατηγική αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών αρχικά θα αφορά κυρίως την παροχή μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων από τις τράπεζες και τις διαγραφές οφειλών.

 

Στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις θα κυριαρχεί το split balance, δηλ. ο διαχωρισμός της οφειλής σε δύο τμήματα, εκ των οποίων το ένα θα διαμορφώνει τη δόση που θα μπορεί να εξυπηρετεί ομαλά ο δανειολήπτης και το άλλο θα τακτοποιείται μελλοντικά κατόπιν συμφωνίας δανειολήπτη και τράπεζας.


Η τακτική των διαγραφών μέρους της οφειλής θα είναι προσεκτική. Πλέον ένα ρυθμισμένο δάνειο δεν κατατάσσεται αυτομάτως στα εξυπηρετούμενα, αλλά σε μία ενδιάμεση κατηγορία. Στην κατηγορία αυτή θα παραμένουν τα ρυθμισμένα δάνεια για μία περίοδο 1-2 ετών προτού πιστοποιηθεί από την πορεία αποπληρωμής τους ότι δεν κινδυνεύουν να ξαναγίνουν μη εξυπηρετούμενα, και κατόπιν θα μπορούν να θεωρηθούν ως υγιώς εξυπηρετούμενα.


Σημειώνεται ότι οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών διαμορφώνονται στο 55,4% για τα καταναλωτικά δάνεια, στο 39,8% για τα στεγαστικά, στο 43,3% για τα επιχειρηματικά, στο 66,5% για τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις και στο 58,2% για τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.