ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Τα οφέλη από το waiver και τον ELA

08:53 - 26 Μαϊ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Τα οφέλη από το waiver και τον ELA
Η «συμφωνία» του Eurogroup είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιτρέψει στην ΕΚΤ, το αργότερο ως τη συνεδρίαση της 2ης Ιουνίου, να επαναφέρει την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ομολόγων έκδοσης ή εγγύησης του Δημοσίου ως ενέχυρα για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών, ενώ είναι πιθανόν να μειώσει το haircut που επιβάλλεται στα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη) για χρηματοδότηση από τον ELA.

Τα ομόλογα και έντοκα έκδοσης Δημοσίου καθώς και τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 15 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ όμως, με παλαιότερη απόφασή της, αποδέχεται κατ' ανώτατο όριο, ως ενέχυρα, έντοκα γραμμάτια Δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα. Ο παραπάνω περιορισμός, σε συνδυασμό με την πιθανότητα να μη γίνουν αποδεκτά ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου που έχουν εκδώσει οι τράπεζες με βάση το νόμο Αλογοσκούφη (Πυλώνας ΙΙ), μειώνει, σύμφωνα με αναλυτές, τα assets που μπορούν να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Αν η επαναφορά του waiver δεν συνοδευτεί από μείωση του κουρέματος που επιβάλλεται στην παροχή ρευστότητας μέσω ELA, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν θα ξεπεράσει, αθροιστικά, τα 150 εκατ. ευρώ.

Αν, αντίθετα, η επαναφορά της δυνατότητας απευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ με ενέχυρο τίτλους έκδοσης ή εγγύησης Δημοσίου συνοδευτεί και από χαμηλότερο haircut επί της ονομαστικής αξίας, το όφελος θα είναι υψηλότερο, ενώ θα διευκολυνθεί και η ταχύτερη απεξάρτηση των τραπεζών από τα ομόλογα Πυλώνα ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη.

Πρόσφατα ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, εκτίμησε ότι η επαναφορά του waiver και η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στους πυλώνες ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «θα έχουν σημαντική θετική επίπτωση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους για το επόμενο έτος περί τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ».

Αν συνυπολογιστούν και οι έμμεσες επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών, τα οφέλη αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερα, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Για το κατά πόσο οι τράπεζες θα είναι σε θέση να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά και στις επιχειρήσεις, η απάντηση των στελεχών κάνει λόγο για καλύτερες συνθήκες προσεχώς αλλά και για… προϋποθέσεις.

Μια τέτοια είναι η αποπληρωμή του ELA. Βασική δέσμευση των τραπεζών αποτελεί, όπως εξάλλου συνέβη και το 2014, η αποπληρωμή των δανείων που έλαβαν από τον ELA. Με βάση τις εκτιμήσεις, μετά τη μεταφορά τίτλων από τον ELA στην ΕΚΤ, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στον Έκτακτο Μηχανισμό της ΤτΕ θα διαμορφωθεί στην περιοχή των 45-50 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, κομβική θεωρείται η επιστροφή των καταθέσεων. Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξει άμεσα χαλάρωση των capital controls και σαφώς να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς, βάσει του οποίου το νέο χρήμα (σ.σ. δηλαδή αυτό που βρίσκεται εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είτε στα στρώματα, είτε στο εξωτερικό) να μην υπόκεινται στον περιορισμό κεφαλαίων. Στελέχη του χώρου υποστηρίζουν πως εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα υπάρξει μια σχετική, όσο και στοχευμένη, χαλάρωση των capital controls.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.