ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Παραμένουν εξαρτημένες από τον ELA οι τράπεζες

13:48 - 23 Ιουν 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Goldman Sachs: Παραμένουν εξαρτημένες από τον ELA οι τράπεζες
«Οι ελληνικές τράπεζες, παρά την επαναφορά του waiver, παραμένουν εξαρτημένες από τον μηχανισμό του ELA» επισημαίνει η Goldman Sachs, σχολιάζοντας τη χτεσινή απόφαση της ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας.

Η Goldman Sachs παρέχει τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της ALPHA BANK και τη σύσταση «Neutral» για τις μετοχές των EUROBANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ενώ ως τιμές - στόχους (σε ορίζοντα 12μήνου) ορίζει τα 3,30 ευρώ, τα 1,40 ευρώ και τα 0,35 ευρώ, αντίστοιχα.   

 

«Η πρόοδος στην αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων και στις συνθήκες χρηματοδότησης, όπως και η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις» επισημαίνει, καταλήγοντας.

Όπως αναφέρει αναλυτικά, παρά τον θετικό χαρακτήρα της απόφασης, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση του ELA έως ότου ξεκινήσει ένα «μαζικό κύμα» επιστροφής των καταθέσεων.

 

 Ως αποτέλεσμα της σχετικής απόφασης πάντως, από τις 30 Ιουνίου και μετέπειτα, το ανώτατο όριο του ELA θα υποχωρήσει στα 61,1 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) είναι ακριβότερη κατά 150 μονάδες βάσης, έναντι της απευθείας στήριξης από την ΕΚΤ.

 

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η απόφαση της ΕΚΤ συνιστά απόρροια τόσο της θετικής αξιολόγησης, όσο και της εκταμίευσης των 7,5 δισ. ευρώ από τον ESM.

Όσον αφορά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.