ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Όλα υπό εξέταση μετά το Brexit

08:20 - 28 Ιουν 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Όλα υπό εξέταση μετά το Brexit
Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς και όλοι περιμένουν να… κάτσει η σκόνη, όπως είναι εύλογο ήδη οι τραπεζίτες προσπαθούν να κάνουν μια πρώτη αποτύπωση των συνεπειών του Brexit.

Και δεδομένου ότι ακόμα αναζητούνται οι ισορροπίες, το πλέον προφανές είναι ότι οι μεγάλες εξελίξεις φαίνεται να μπαίνουν σε αναμονή, πέραν αυτών που δεν μπορούν να καθυστερήσουν άλλο.

 

Ζητήματα όπως η χαλάρωση των capital controls, η προσπάθεια χρηματιστηριακής ανάκαμψης, η αξιοποίηση της επιτυχούς αξιολόγησης και του waiver, η ταχεία επίσπευση του σχεδιασμού για τα «κόκκινα» δάνεια, η χρηματοδότηση της οικονομίας, η στρατηγική, γενικότερα, του κλάδου εντός κι εκτός συνόρων μοιραία θα πέσουν πάλι στο τραπέζι και θα επανεξεταστούν στη βάση του Brexit, με γνώμονα το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

 

Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ευρώπη, να φανεί πως θα διαμορφωθεί το περιβάλλον και μετά να προχωρήσει ή να αναμορφωθεί η στρατηγική των τραπεζών, καθώς ουδείς μπορεί να κάνει προβλέψεις παρά μόνο εκτιμήσεις και σχέδια επί χάρτου, σε μια συγκυρία στην οποία επανέκαμψε έντονα η αβεβαιότητα και για την ελληνική οικονομία.

 

Η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit μπορεί να επιφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπονομεύοντας την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, μοιραία δε η Ελλάδα δύσκολα θα «μείνει εκτός κάδρου».

 

Το αγωνιώδες ερώτημα αν θα αντέξει τα απόνερα του Brexit το τραπεζικό μας σύστημα, την ώρα που διογκώνονται τα «κόκκινα» δάνεια και μεγάλοι όμιλοι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, η οποία εάν προκύψει θα φέρει «τσουνάμι» στην αγορά, εύλογα επανέρχεται στην επιφάνεια.

 

Το ερώτημα αυτό προκαλεί πονοκέφαλο σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ακόμα και στους πιο ανθεκτικούς, από τους μικρομεσαίους εξαγωγείς μέχρι την βιομηχανία και τη ναυτιλία.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η πιθανή έως προ ημερών χαλάρωση των capital controls δεν αποκλείεται να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας, καθώς, αν και διαφαίνονταν ότι ξεκινάει περίοδος θετικών εξελίξεων για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία (waiver κ.λπ.), το Brexit επηρεάζει αρνητικά την προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Άλλωστε, και στο χρηματιστηριακό ταμπλό φάνηκε η… ανησυχία των ξένων funds για την ελληνική οικονομία.

 

Υπενθυμίζεται ότι στις προοπτικές της εγχώριας ανάκαμψης οι ελληνικές τράπεζες είχαν στηρίξει τον σχεδιασμό για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, όπως και τις εκτιμήσεις για αύξηση της υγιούς ζήτησης για χρηματοδότηση. Αυτά πλέον επανεξετάζονται, όπως και οι προσδοκίες για επιστροφή 3-4 δισ. ευρώ καταθέσεων, με τα τραπεζικά στελέχη να προσδοκούν ότι τα νέα δεδομένα δεν θα επηρεάσουν την προσπάθεια για επιστροφή σε κερδοφορία, κάτι που επιτεύχθηκε στο πρώτο τρίμηνο, με τις διοικήσεις των τραπεζών να διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα δώσει τον τόνο της σταθερότητας, με την προϋπόθεση υλοποίησης των συμφωνηθέντων και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, μέχρι νεωτέρας, όλα είναι υπό εξέταση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.