ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Ετοιμάζουν προϊόντα για τις καταθέσεις από το… «στρώμα»

09:17 - 27 Ιουλ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Ετοιμάζουν προϊόντα για τις καταθέσεις από το… «στρώμα»
Με προνομιακά καταθετικά προϊόντα ετοιμάζονται να υποδεχτούν τις καταθέσεις από το «στρώμα» οι τράπεζες, με την ευκαιρία της περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls και της απελευθέρωσης του νέου χρήματος από κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Η ελεύθερη διακίνηση των χρημάτων των καταθετών μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για το νέο χρήμα, κινητοποιεί τις υπόλοιπες τράπεζες, καθώς εκτιμούν ότι θα αποτελέσει την απαρχή για την επιστροφή των καταθέσεων με τον διαχωρισμού «παλιού» και «νέου» χρήματος να αποτελεί μιας μορφής… δέλεαρ για τους καταθέτες. Σημειώνεται ότι το μοντέλο του διαχωρισμού σε «παλαιό» και «φρέσκο» χρήμα είχε ακολουθηθεί στην Κύπρο και μάλιστα από την έναρξη της διαδικασίας των capital controls.

Έτσι, με «δέλεαρ» την επιστροφή ποσών και άλλες παροχές, οι τράπεζες «απαντούν» στη νέα εποχή προθεσμιακών καταθέσεων και στην αναμενόμενη ζήτηση επιλογών από το «φρέσκο» χρήμα. Στο πλαίσιο αυτό, συνδυάζουν τη χρήση πιστωτικών καρτών με προθεσμιακά πακέτα καταθέσεων, χωρίς βέβαια να εκλείπουν και οι παραδοσιακές καταθέσεις προθεσμίας με το κατά τι υψηλότερο, διαπραγματεύσιμο επιτόκιο (μέσω δικτύου καταστημάτων αλλά και on line).

Επί της ουσίας, οι συστημικές τράπεζες της χώρας, είτε δημιουργούν νέα καταθετικά προϊόντα που συνδυάζουν κλείδωμα κεφαλαίων από 1 έως 12 μήνες με αντάλλαγμα επιστροφή χρημάτων ή άλλες παροχές, είτε «ρετουσάρουν» και επαναλανσάρουν αντίστοιχα πετυχημένα προϊόντα που ήδη διαθέτουν.

Η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις καταθέσεις που θα επιστρέψουν στις τράπεζες προσδοκάται ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα οδηγήσει σε εισροές καταθέσεων. Βεβαίως, οι προσδοκίες των τραπεζών είναι συντηρητικές, καθώς ο πήχης έχει μειωθεί στα 3 δις. ευρώ, από τις περσινές εκτιμήσεις για καταθέσεις 10 δις. ευρώ, που θα μπορούσαν να επιστρέψουν  στο τραπεζικό σύστημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.