ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: «SOS» για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

08:10 - 26 Σεπ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: «SOS» για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, με τις τράπεζες να εμφανίζονται αδύναμες να ελέγξουν τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς «βλέπουν» να έρχεται «ουρά» από νέα «κόκκινα», την ώρα που και τα σχέδια αναδιαρθρώσεων που δουλεύονται εντατικά το τελευταίο διάστημα, με κορυφαίο αυτό του ομίλου Μαρινόπουλου, κινδυνεύουν με αποτυχία.

Σε αντίθεση με την ομαλοποίηση που καταγράφουν σταδιακά τα χαρτοφυλάκια λιανικής τραπεζικής, όπου παρατηρείται μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων οι τράπεζες εκφράζουν ανησυχία για τα επιχειρηματικά δάνεια. Η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εντείνεται και μόνη προϋπόθεση για να ανακοπεί η αρνητική αυτή τάση από το νέο έτος είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας.

 

Παράλληλα πρόβλημα αποτελούν η απουσία νομικής κάλυψης για αστικές και ποινικές ευθύνες στα στελέχη που έχουν το βάρος της υπογραφής σχεδίων αναδιάρθρωσης αλλά και η αδυναμία άμεσης μετοχοποίησης χρεών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και αποπομπής ακατάλληλων και μη συνεργάσιμων διοικήσεων που έχει συντηρήσει πολλές μη βιώσιμες επιχειρήσεις εις βάρος υγιών.

 

Δεν είναι τυχαία στην παρούσα φάση, η παρέμβαση του προέδρου της EUROBANK, Ν. Καραμούζη, ο οποίος σχολίασε ότι αποτελούν "πρόκληση οι εύποροι μέτοχοι που επιρρίπτουν σε τρίτους τα βάρη εξυγίανσης των εταιριών τους, υπονομεύουν την αναδιάρθρωση και απαιτούν να διοικούν". Συμπλήρωσε δε ότι αν οι μέτοχοι των επιχειρήσεων δεν συνεργάζονται και δεν συμμετέχουν στο κόστος διάσωσης των επιχειρήσεών τους, τότε οι πιστωτές πρέπει να αποκτούν τον έλεγχο και τη διοίκηση της υπό αναδιάρθρωση επιχείρησης.

 

Όπως τονίζουν οι τραπεζίτες, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και να υπάρχουν πλούσιοι επιχειρηματίες με πτωχευμένες εταιρίες. Συνιστά άκρα στρέβλωση του ανταγωνισμού που αν δεν διορθωθεί, καμία επιχείρηση δεν θα αναλάβει το ρίσκο να επενδύσει.

 

Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν, οι υγιείς εταιρίες που ήταν συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους σε Δημόσιο, τράπεζες και εργαζόμενους και κατάφερναν με πολλές δυσκολίες να ανταπεξέρχονται στην κρίση, βαρύνονταν με υψηλότερα επιτόκια δανεισμού ακριβώς επειδή οι τράπεζες συντηρούσαν υπερχρεωμένες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, με μετόχους που δεν έβαζαν το χέρι στην τσέπη για τις επιχειρήσεις που ήθελαν να διοικούν. Ο ανταγωνισμός στην αγορά είχε πλήρως στρεβλωθεί.

 

Στην κατάσταση αυτή δεν έχει ακόμη μπει φρένο και είναι η αιτία της συνεχιζόμενης δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων στις τράπεζες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.