ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική Τράπεζα: Προ των πυλών η εθελουσία

08:20 - 26 Οκτ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εθνική Τράπεζα: Προ των πυλών η εθελουσία
Στην εθελοντική αποχώρηση 1.350 εργαζομένων θα στοχεύσει το πρόγραμμα εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας ( ΕΘΝΙΚΗ ) που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, καθώς έλαβε την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το χρονοδιάγραμμα φέρεται να θέλει την εθελουσία να ολοκληρώνεται σχετικά σύντομα, ώστε η τράπεζα να μπει στο 2017 με νέο μειωμένο αριθμό εργαζομένων.

Μάλιστα για το κόστος της εθελούσιας η τράπεζα έχει σχηματίσει πρόβλεψη ύψους 118 εκατ. ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα θα μοιάζει με αυτό που «έτρεξε» στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της εθελούσιας θα έχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι αυτή της άμεσης αποχώρησης με καταβολή αποζημίωσης και μπόνους το μέγιστο ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Η δεύτερη θα δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να λάβουν διετή ή ακόμα και τριετή άδεια μετ’ αποδοχών (sabbatical) για διάστημα 2 με 3 χρόνια και στη συνέχεια αποχώρηση από την τράπεζα. 

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με όσα ίσχυσαν και στις εθελούσιες της ΠΕΙΡΑΙΩΣ και της EUROBANK, η άδεια μετ’ αποδοχών άδεια συνοδεύεται από πακέτο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ευνοϊκό καθεστώς αποπληρωμής δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κλπ) και διατήρηση επί 12 μήνες τού χαμηλού επιτοκίου των πιστωτικών καρτών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι υπάρχει ειδική πρόβλεψη για εκείνους που αποχώρησαν από την τράπεζα κάνοντας χρήση παλαιότερων προγραμμάτων εθελούσιας και επέστρεψαν στη συνέχεια στη τράπεζα και επαναπροσλήφθηκαν. Γι’ αυτή την κατηγορία –στην οποία εκτιμάται ότι δεν εντάσσονται περισσότερα από 10 άτομα στην Εθνική– προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν την αποζημίωση που είχαν λάβει ή απλώς να αποχωρήσουν. Η «ρήτρα» αυτή ισχύει και για τις άλλες τράπεζες. 

Φέτος προγράμματα εθελούσιας εξόδου «έτρεξαν» η Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ και η EUROBANK, μέσω των οποίων αποχώρησαν περίπου 2.000 εργαζόμενοι. Όπως είναι γνωστό οι τράπεζες δεσμεύονται, με τα αναθεωρημένα σχέδια αναδιάρθρωσης, να μειώσουν το προσωπικό τους στην Ελλάδα τουλάχιστον κατά 4.349 άτομα (Εθνική 1.605, Πειραιώς 1.570, Eurobank 1.000 και ALPHA 174), μέχρι το τέλος του 2017. Μάλιστα για να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα εθελούσιων έχουν λάβει από τα τέλη του 2015 συνολικές προβλέψεις 400 εκατ. ευρώ. Εθελουσία «τρέχει» και στην Attica Bank.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.