ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Έρχεται «κούρεμα» στις ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων

09:28 - 10 Νοε 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Έρχεται «κούρεμα» στις ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων
«Κούρεμα» ακόμα και 50% αναμένεται στα «κόκκινα» δάνεια μόλις ξεκινήσουν συντεταγμένα οι ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, καθώς στόχος των τραπεζών είναι να αυξήσουν τις ρυθμίσεις των «ανοιγμάτων» και δη των μακροπρόθεσμων, αναγνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε haircut το οποίο θα κυμανθεί μεταξύ 40% με 60%.

Το ποσοστό της διαγραφής οφειλών που θα απαιτήσουν οι αναδιαρθρώσεις δανείων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και με το τι θα συμφωνηθεί βέβαια για τα «κουρέματα» χρεών προς το Δημόσιο. Το θέμα αυτό αποτελεί κεντρικό σημείο στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς και θα μπει ξανά στο τραπέζι προς οριστική συμφωνία στις 14 Νοεμβρίου.

 

Αν και ακόμα δεν έχει υπάρξει πλήρως συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το θέμα, όπως εκτιμούν τραπεζίτες, είναι πιθανό και οι οφειλές προς το Δημόσιο να συγκλίνουν στα ποσοστά που θα κάνουν οι τράπεζες, δεδομένου ότι πολύ μικρό μέρος των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο μπορεί να θεωρείται βάσιμα ανακτήσιμο.

 

Το θέμα των αναγκαίων εκτεταμένων «κουρεμάτων» μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει απασχολήσει και τον SSM, ο οποίος πιέζει για ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που να ενθαρρύνει τις τράπεζες να διαγράψουν από τους ισολογισμούς τους κόκκινα δάνεια, κάνοντας χρήση των συσσωρευμένων προβλέψεων. 

 

Δεδομένου ότι το 2016 ουσιαστικά θα περάσει δίχως ιδιαίτερες εξελίξεις, καθώς απλά θα  ολοκληρωθεί το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, και το 2017 θα αποτελέσει έτος δοκιμής των μέσων διαχείρισης, ο SSM κρίνει ότι πρέπει να προηγηθεί η δυνατότητα για ευρύτερες διαγραφές δανείων. Και αυτό τη στιγμή που η ΤτΕ έχει διαπιστώσει πως δύο στα τρία μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του έτους.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αγοράς, στόχος είναι το ύψος των διαγραφών δανείων να είναι αντίστοιχο αυτού των ρυθμίσεων δανείων, στο πλαίσιο της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες μέχρι το 2019. Το ύψος αυτό προσδιορίζεται σε περίπου 14 δισ. ευρώ για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις δανείων, και άλλο τόσο για τις διαγραφές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.