ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Με «ανοιχτά μέτωπα» εισήλθαν στο 2017

11:52 - 10 Ιαν 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Με «ανοιχτά μέτωπα» εισήλθαν στο 2017
Με ανοιχτά, όσο και κρίσιμα για τη λειτουργία τους μέτωπα, τόσο στο θέμα της ολοκλήρωσης των διοικητικών αλλαγών όσο και, κυρίως αυτό, της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, εισήλθαν οι τράπεζες στο 2017.

Η δράση αναμένεται έντονη, αρχικά με τις διεργασίες για την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ και την πλήρωση του κενού που συμπληρώνει έναν χρόνο μετά την αποχώρηση του Άνθιμου Θωμόπουλου, τον Ιανουάριο του 2016, με το «θρίλερ» να βρίσκεται σε εξέλιξη και να έχει αναδείξει διάσταση απόψεων στο «τρίγωνο» SSM-ΤΧΣ - Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας. Η τράπεζα συνεχίζει προς το παρόν με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Πουλόπουλο και η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων θα συνεχίσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τις διαδικασίες της.


Θεωρητικά, η κατάσταση στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ μπορεί να κυλήσει έως τη γενική συνέλευση των μετόχων με την «τρέχουσα» εικόνα, δηλαδή να συνεχίσει με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Πουλόπουλο και την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων σε εύλογο χρονικό διάστημα να αναμοχλεύσει τις διαδικασίες. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει τελικώς ο SSM να κινήσει διαδικασίες.

 

Παράλληλα, αναμένεται και η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ. Μετά τη μη αποδοχή της θέσης από τον κ. Βασ. Κατσικιώτη και τον μη διορισμό του επιλαχόντα κ. Κ. Μιχαηλίδη, η διαδικασία ανοίγει εκ νέου με πρόσκληση ενδιαφέροντος και καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων την 22α Ιανουαρίου.

 

Η ολοκλήρωση των τελευταίων διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες, θα επιταχύνει τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, όπου ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες σε επίπεδο προετοιμασίας ή συμφωνιών. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις στο μέτωπο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς αναμένεται να δοθεί τουλάχιστον ακόμη μία άδεια διαχείρισης, συγκεκριμένα στην KKR, να κλείσει το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και της νομικής κάλυψης για τα στελέχη που θα υπογράψουν αναδιαρθρώσεις και πωλήσεις δανείων.

 

Οι δύο αυτές κινήσεις θα απελευθερώσουν τις δράσεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεδομένου ότι στα τέλη Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα κληθούν να υποβάλουν στον SSM αναφορά για την πορεία υλοποίησης των στόχων. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) τους κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 - Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το υπόλοιπο ΜΕΑ στα 66,7 δισ. ευρώ από 106,9 δισ. τον Ιούνιο 2016.

 

Παράλληλα, θεωρητικά μέσα στον Ιανουάριο θα ολοκληρωθούν δύο σημαντικές κινήσεις σε επίπεδο μη συστημικών τραπεζών. Η πρώτη αφορά στην επιλογή του προτιμητέου επενδυτή, ο οποίος θα καλύψει τα εναπομείναντα 70 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank, αναλαμβάνοντας και τη διαχείριση των κόκκινων» δανείων της.

 

Η δεύτερη αφορά στην ολοκλήρωση της αύξησης του συνεταιριστικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας με τη συμμετοχή του Μιχάλη Σάλλα σε

ποσοστό τουλάχιστον 15%.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:46 - 10 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.