ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Έρχονται νέες άδειες διαχείρισης κόκκινων δανείων

12:04 - 13 Ιαν 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΤτΕ: Έρχονται νέες άδειες διαχείρισης κόκκινων δανείων
«Η Τράπεζα της Ελλάδος, στοχεύοντας στην ενίσχυση της προσπάθειας δημιουργίας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα εξετάσει άμεσα τις υποβληθείσες αιτήσεις από τις εν δυνάμει εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων», ξεκαθαρίζει η ΤτΕ στην έκθεση για την επισκόπηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Στόχος είναι η έγκαιρη χορήγηση άδειας σε αυτές που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας με βάση το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να αρχίσει άμεσα η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

 

Στην ίδια έκθεση, μάλιστα απευθύνει μήνυμα προς την κυβέρνηση ζητώντας να προχωρήσουν οι εκκρεμότητες σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι στοχεύσεις αναφορικά με τη μείωση των κόκκινων δανείων. Γι' αυτό στην έκθεση αναφέρεται ότι «θα πρέπει να εντατικοποιηθεί από την Πολιτεία η προσπάθεια για την προώθηση και άλλων εργαλείων ενεργητικής διαχείρισης απαιτήσεων, όπως η τιτλοποίηση, και στο πλαίσιο αυτό, όπου κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξουν επιπλέον νομοθετικές ή ρυθμιστικές παρεμβάσεις».

 

Από πλευράς της κυβέρνησης πάντως, η οπτική των αναδιαρθρώσεων συμπυκνώνεται μέχρι στιγμής στα όσα ανέφερε την Τετάρτη το βράδυ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στο Πρωτοχρονιάτικο Δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

 

Διαγραφές ή μειώσεις δανείων θα γίνονται μόνο σε επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας και μόνο εφόσον οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα συνεισφέρουν με νέα κεφάλαια και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια, είπε ο κ. Δραγασάκης. Αν οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν, συμπλήρωσε, οι τράπεζες μπορούν να αναζητήσουν νέους επενδυτές με κεφάλαια και αξιόπιστα business plans. Στις περιπτώσεις αυτές οι  τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους πριν διερευνηθεί το ενδεχόμενο να διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία εντός της χώρας ή στο εξωτερικό. "Το ξέρουμε ότι αυτό δεν θα είναι πάντα εύκολο, αλλά το μήνυμα είναι ότι η εποχή που κάποιοι είχαν τα κέρδη τους στο εξωτερικό και τα χρέη τους στο εσωτερικό, δεν μπορεί και δεν θα γίνει πλέονανεκτή", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

 

Η παραπάνω κυβερνητική οπτική αφορά κυρίως τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες και συνδέεται με το αίτημα των τραπεζών να μπορούν να εκδιώκονται άμεσα από τη διοίκηση επιχειρήσεων μη συνεργάσιμοι επιχειρηματίες.

 

Γ. Π. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.