ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: «Θεσμική αντεπίθεση» για τα «κόκκινα» δάνεια

09:00 - 15 Μαρ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: «Θεσμική αντεπίθεση» για τα «κόκκινα» δάνεια
Οι κρίσιμες προσπάθειες των τραπεζών συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση ενόψει της αξιολόγησης. «Μπαράζ» επαφών και ζυμώσεων έχει ξεκινήσει ο κ. Ν. Καραμούζης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και μαζί με το προεδρείο της ΕΕΤ, συνεχίζει τις συναντήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μείζονα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που δεν είναι άλλα από τα «κόκκινα» δάνεια και η ρευστότητα, προς την κατεύθυνση δε αυτή ετοιμάζεται την Πέμπτη ταξίδι στη Φρανκφούρτη.

Στη Φρανκφούρτη θα ταξιδέψουν ο πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Νίκος Καραμούζης, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ κ. Γ. Χατζηνικολάου, η ΓΓ της Ένωσης κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη και οι πρόεδροι των επιτροπών Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων κ. Θόδωρος Καλαντώνης, Διαχείρισης Κινδύνων κ. Αλεξ. Μπένος, Συντονιστικής Επιτροπής Αγορών και Κεφαλαίων κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης και του Διατραπεζικού Forum Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων κ. Σπύρος Παπασπύρου.

 

Με τον κο Κοστάντζιο θα συζητηθούν πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, οι δυνατότητες ένταξης της χώρας στο QE.

 

Να σημειωθεί ότι ήδη από χτες βρίσκεται στην Αθήνα η σιδηρά κυρία του SSM κα Ντανιέλ Νουί. Επιδίωξη τραπεζιτών και αρμόδιων αποτελεί να γίνει ακόμη και αγώνας δρόμου αν χρειαστεί, προκειμένου οι τράπεζες να καταφέρουν να επιτύχουν τους συμφωνημένους με τους Θεσμούς στόχους και με βάση τους στόχους αυτούς να περάσουν τα stress tests του 2018, όπως και οι λοιπές ευρωπαϊκές τράπεζες.

 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν και θα παραμείνουν τα κόκκινα δάνεια, οι προοπτικές μείωσής τους, καθώς και η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποτελεί ένα από τα κορυφαία εγχειρήματα που η κυβέρνηση πρέπει να θεσμοθετήσει άμεσα.

 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες για το νομοσχέδιο αυτό έχουν υπάρξει οι απαραίτητες συγκλίσεις, οι οποίες προβλέπουν μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων για επαναπροσδιορισμό των χρεών, ενώ οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μείνουν εκτός της δεξαμενής των χρεών που ρυθμίζονται-«κουρεύονται».

 

Πάντως, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2016 όλες οι τράπεζες είχαν μείωση των επισφαλών δανείων, η τάση αυτή αντιστράφηκε και τις πρώτες 60 μέρες του 2017 προστέθηκαν στο σύστημα νέα κόκκινα δάνεια τα οποία ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης οδηγεί και σε εκροές καταθέσεων, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι προχθές ανακοινώθηκε αύξηση του ELA κατά 300 εκατ. ευρώ.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:42 - 15 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.