ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας: Μια ηθική τράπεζα κοντά στους ανθρώπους

10:44 - 20 Μαρ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας: Μια ηθική τράπεζα κοντά στους ανθρώπους
Του Γιώργου Χατζηδημητρίου «Κοιτάξτε εμείς είμαστε ένας πλήρης χρηματοοικονομικός μοχλός. Ταχύτατοι και ευέλικτοι και απολύτως έτοιμοι να ρίξουμε χρήμα στην αγορά» λέει αποφασιστικά ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πιερίας Νίκος Μηλιώτης.

Και αμέσως μετά, με διακριτό προβληματισμό στη φωνή του, προσθέτει: «είναι οι αβεβαιότητες στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον που τροφοδοτεί η πολιτική αμφιθυμία, οι οποίες καθηλώνουν σε χαμηλές πτήσεις τις προσπάθειες των Συνεταιριστικών Τραπεζών».

 

Η εικόνα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πιερίας στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται τα τελευταία 17 χρόνια, το επιβεβαιώνει. Μπορεί να είναι από τις σχετικά μικρότερες σε μέγεθος, αλλά, είναι ένας εύρωστος και δυναμικά ανερχόμενος Οργανισμός που κέρδισε την εμπιστοσύνη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

 

Ιστορικό – Στόχοι- Φιλοσοφία

 

Από το 1995 που ιδρύθηκε αρχικά ως Πιστωτικός Συνεταιρισμός του Νομού για να μετεξελιχθεί το 1998 σε Πιστωτικό Ίδρυμα ακολουθεί επεκτατική πορεία, διαθέτοντας ήδη 4.500 εγγεγραμμένα μέλη, φυσικά και νομικά πρόσωπα, δύο υπηρεσιακές μονάδες, στην Κατερίνη και στη Λεπτοκαρυά, ενώ ο επόμενος στρατηγικός στόχος είναι το άνοιγμα στην όμορη και δυναμική αγορά της Ημαθίας.

 

«Εμείς από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα πρέπει όμως να κλείσει η αξιολόγηση γιατί ο κόσμος νοιώθει ανασφάλεια» συμπληρώνει ο κ. Μηλιώτης βλέποντας όπως λέει τον κόσμο να αναδιπλώνεται σε πιο συντηρητικές οικονομικά θέσεις.

 

mhlionis

 

Βεβαίως και η Τράπεζα, μετά τους ελέγχους κεφαλαίων που επιβλήθηκαν, αναπροσάρμοσε την πολιτική της. Οι χορηγήσεις που κατευθύνονται κυρίως σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της περιοχής παρέχονται τώρα με περισσότερη φειδώ και πρόσθετες εξασφαλίσεις για δάνεια που ξεκινούν από 5 χιλ. ευρώ και μπορούν άνετα να υπερβούν τις 100 χιλ.

 

Ο ρόλος της Τράπεζας κατά τον Πρόεδρο, είναι στρατηγικός σε μια περιοχή που διαθέτει 70 χλμ. ήπιας ακτογραμμής με τους τομείς ιδιαίτερα της Γεωργίας και του Τουρισμού να νέμονται ήδη τα οφέλη από το άνοιγμα της Εγνατίας Οδού.

 

«Δεν μας συμφέρει να κρατάμε λεφτά. Προσφέρουμε χρήμα με ταχύτητα, εξατομικευμένα και άμεσα διότι εκεί ακριβώς υπερτερούμε έναντι των συστημικών Τραπεζών. Επειδή ξέρουμε τους ανθρώπους και σκύβουμε στο πρόβλημά τους» υπογραμμίζει ο ίδιος, εξηγώντας ότι η θεαματική είσοδος του Μιχάλη Σάλλα στο χώρο δημιουργεί ένα αίσθημα «ευχάριστης αναμονής» για την ανάπτυξη Συνεργειών, δεδομένου ότι οι Συνεταιριστικές έχουν ίδιο μηχανογραφικό και παρέχουν ομοειδείς υπηρεσίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του λειτουργικού κόστους.

 

Το κόστος της διαπραγμάτευσης

 

Κάπου εδώ ωστόσο, αρχίζουν τα ανυπέρβλητα εμπόδια από την παράταση της διαπραγμάτευσης.

 

Η απουσία συμφωνίας με τους δανειστές, ακινητοποιεί κρίσιμα Προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, το «Εξοικονομώ» το οποίο θεωρητικώς, θα ξεκινούσε μέχρι το Πάσχα, το Πρόγραμμα «Μπαλτατζής για την Γεωργία και την Αγροτική Οικονομία που βαλτώνει, όπως και πολλά ενδιαφέρονται προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις ΜΜΕ αλλά και τον πρωτογενή πλέον τομέα, με ισχυρές επιδοτήσεις για συγκεντρώσεις παραγωγικών μονάδων και νέες καλλιέργειες.

 

Υπόψιν ότι, προσθέτει ο επικεφαλής του Ιδρύματος, επιλέγοντας τη Συνεταιριστική κάθε κάτοικος της Πιερίας κερδίζει:

1. Επιτόκιο από το πρώτο ευρώ 0,20%, χωρίς έξοδα, στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου

2. Υψηλό επιτόκιο στις Προθεσμιακές καταθέσεις, αναλόγως του ποσού και του χρονικού διαστήματος

3. Άμεση χορήγηση μηχανών πληρωμής με κάρτες (POS) με προνομιακή προμήθεια από 0,80% επί του ποσού ανά συναλλαγή.

4. Εύχρηστο internet banking (web) για να κάνει τις συναλλαγές του ό,τι ώρα θέλει, όπως θέλει. 

5. Μπορεί κάποιος να γίνεις μέλος - μέτοχος μόνο με € 29,65 ανά μερίδα με γρήγορο και εύκολο τρόπο

 

Ασφαλείς Καταθέσεις


«Ο κίνδυνος των καταθέσεων στην Τράπεζά μας δεν υπάρχει», διαβεβαιώνει ο κ. Μηλιώτης, αφού, όπως τονίζει, «ισχύουν οι ίδιες εγγυήσεις με τις υπόλοιπες Τράπεζες. Συμμετέχουμε κανονικά στο ΤΕΚΕ το οποίο εγγυάται ανά δικαιούχο λογαριασμού το ποσό των €100.000. Η Τράπεζά μας δεν έχει χρέη ομολόγων και άλλων «τοξικών» προϊόντων τα οποία συρρικνώνουν την κεφαλαιακή επάρκεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

 

Η Τράπεζα της Πιερίας δεν είναι απλώς ένας οργανισμός που αγοράζει και πουλά χρήμα. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της έθεσε ως στόχο να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο στην τοπική κοινωνία και οικονομία βοηθώντας «τους δικούς μας» ανθρώπους.


Διασώζοντας θέσεις εργασίας


Και σ' αυτό η Τράπεζά έχει δώσει απτά δείγματα γραφής. Να αναφέρουμε τους εκατοντάδες επαγγελματίες που έχει βοηθήσει αποφασιστικά όχι μόνο να ενταχθούν αλλά τελικά και να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στο ΕΣΠΑ εκτιμώντας ότι υπάρχει ανάγκη εισροής χρηματοδοτήσεων στην Πιερία ώστε να στηριχθεί η τοπική οικονομία. Και αυτό είναι μόνον ένα παράδειγμα. Καθημερινά η Τράπεζα δέχεται έναν αριθμό αιτημάτων στα οποία απαντά άμεσα και τις περισσότερες φορές θετικά. Σκοπός της είναι να επενδύει και να συντελεί στην ανάπτυξη του τόπου. Στην Πιερία, η Συνεταιριστική Τράπεζα στηρίζει εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ κράτησε, κατά κοινή ομολογία, σε λειτουργία δεκάδες επιχειρήσεις διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας.
Στη μακρόχρονη πορεία της κατάφερε μέσα από τη λειτουργία της ως χρηματοπιστωτικός οργανισμός να υπηρετήσει την Πιερία δείχνοντας τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα.

 

«Αυτό είναι το βασικό της προτέρημα και πλεονέκτημα αποκλειστικά για κάθε Πιεριέα.» συνοψίζει με υπερηφάνεια ο κ. Μηλιώτης. «Είμαστε μία τοπική Τράπεζα, μέλος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, που μπορεί να προσφέρει όλα τα τραπεζικά προϊόντα και τις υπηρεσίες με μοναδικά πλεονεκτήματα. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας δεν είναι ένας απρόσωπος Οργανισμός, αλλά αντιθέτως, μία φιλόξενη δομή για κάθε κάτοικο της Πιερίας.


Ανταποκρινόμαστε με ευελιξία και αξιοπιστία στις ιδιαίτερες ανάγκες των μελών μας. Απευθυνόμαστε και εξυπηρετούμε πολίτες, ιδιώτες, συνταξιούχους και επιχειρηματίες κάθε κλάδου. Είμαστε η Τράπεζα που επανεπενδύει όλα τα χρήματα αποκλειστικά στην Πιερία ως κινητήριος μοχλός για την τοπική ανάπτυξη.


Αποτελούμε μια ισχυρή Τράπεζα που παραμένει δραστήρια, άξια να την εμπιστευτείς».


Ορόσημο το 2016

 

Το 2016 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την Τράπεζα της Πιερία, καθώς όπως αναφέρει στο reporter.gr ο Πρόεδρός της:

 

1. Σηματοδοτήθηκε από την αλλαγή προσώπων που απαρτίζουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που με τη σειρά του έφερε σαρωτικές αλλαγές στα δεδομένα μας. Οι αλλαγές ήταν θετικές, αναγκαίες σε μια εποχή που η χώρα και οι αντοχές όλων δοκιμάζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό.

2. Από τις 22 Δεκεμβρίου 201 – 22 Ιουνίου 2016 «έτρεχε» η διαδικασία της Αύξησης Συνεταιριστικού Κεφαλαίου. Πετύχαμε το στόχο της ΑΣΚ μέσα από μια πρωτότυπη διαδικασία εξωστρέφειας. Υπήρξε μια πρωτοφανής επικοινωνία με τον Πιερικό λαό. Ο κόσμος έμαθε για εμάς και μας εμπιστεύτηκε. Εμπιστεύτηκε την Τράπεζά του που υπάρχει για να υπηρετεί και να στηρίζει τον τόπο μας, την Πιερία μας.

3. Δεν μείναμε όμως εκεί, δεν επαναπαυτήκαμε. Τολμήσαμε μεγαλύτερες αλλαγές και λίγο πριν το τέλος της χρονιάς μετακομίσαμε σε νέο χώρο, πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας. Το νέο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας είναι άνετο, λειτουργικό και εύκολα προσβάσιμο στο κοινό.

4. Πλέον τα νούμερα έχουν θετικό πρόσημο. Καθημερινά η ανταπόκριση του κόσμου μεγαλώνει και μαζί δυναμώνει η Τράπεζά μας.

 

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου:

 

Μηλιώτης Νικόλαος, Πρόεδρος

Τσιαλός Γεώργιος, Αντιπρόεδρος

Τσιτλακίδης Ηρακλής, Γ. Γραμματέας

Ζησόπουλος Κωνταντίνος, Ταμίας

Χουσουρίδης Νικόλαος, Εκτ. Μέλος

Αγγλέζης Μαρίνος, Εκτ. Μέλος

Νίκας Αριστείδης, Μέλος

Μελετλίδης Γεώργιος, Μέλος

Ιωαννίδης Βασίλειος, Μέλος

Γενικός Διευθυντής : Μπασδάνης Νικόλαος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.