ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Τι θα κάνουν με τα «στοκαρισμένα» ακίνητα

09:00 - 22 Μαρ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Τι θα κάνουν με τα «στοκαρισμένα» ακίνητα
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έρχονται, και οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για το πώς θα διαχειριστούν τα ακίνητα που θα περιέλθουν στην κατοχή τους μέσω της διαδικασίας αυτής, ώστε να μη «γεμίσουν» από τη μία μέρα στην άλλη τα χαρτοφυλάκιά τους με ακίνητα τα οποία δεν θα ξέρουν τι να κάνουν.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν συνεργασίες με ξένες πλατφόρμες διαχείρισης ακινήτων προκειμένου να λύσουν το θέμα της επικείμενης συσσώρευσης ακινήτων από πλειστηριασμούς. Συνεργασίες που ενδέχεται να μπούνε σε εφαρμογή και λειτουργία μέσα στο έτος, με στόχο οι τράπεζες, με τη βοήθεια εξειδικευμένων εταίρων,  να διαχειριστούν το «στοκ» ακινήτων τους.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει γενική διαχείριση των στεγαστικών τους χαρτοφυλακίων και των ενεχύρων τους, με διαχωρισμό των ακινήτων που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις και έμφαση σε ακίνητα και περιοχές όπου εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη η ανακτησιμότητα.

Σημειώνεται ότι και ο SSM πιέζει τις τράπεζες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση collaterals, ειδικά από στρατηγικούς κακοπληρωτές, που μπαίνουν σε πρώτο πλάνο στις προσπάθειες των τραπεζών να ελαφρύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους από οτιδήποτε «τοξικό».

 

Στην παρούσα φάση, στα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών επικρατεί ούτε λίγο ούτε πολύ το χάος εξ ου και απαιτείται η αρωγή κάποιας εξειδικευμένης εταιρείας. Σε πολλές περιπτώσεις ένα ακίνητο αποτελεί ενέχυρο για δύο ή τρία «κόκκινα» δάνεια, ενώ υπάρχει μία σειρά τεχνικής φύσης προβλημάτων, όπως ότι δεν αναγνωρίζονται οριζόντιες ιδιοκτησίες, ότι διαφορετικά τμήματα του ίδιου ακινήτου έχουν περαστεί με διαφορετικούς κωδικούς, ότι εμφανίζονται ψευδή μισθώματα ή ότι δεν έχουν γίνει νομιμοποιήσεις ή αυτές δεν μπορούν να καταστούν δυνατές.

 

Ουσιαστικά, το μόνο που έχουν κάνει οι τράπεζες με τα ακίνητά τους, η καθεμία στο δικό της βαθμό, είναι η ετήσια αναπροσαρμογή της αξίας των ενεχύρων τους, υπολογίζοντας την παλαιότητα των ακινήτων, το μέγεθός τους, τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες κ.λπ. και προχωρώντας σε αντίστοιχες απομειώσεις αξίας.

Οι τράπεζες  έχουν συναποφασίσει να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να μην καταστούν άγονοι οι πλειστηριασμοί, αγοράζοντας οι ίδιες τα ακίνητα που θα εκπλειστηριασθούν.

 

Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα είναι μεγάλο, καθώς σημειώνεται ότι το κόστος μόνο για τη διακράτηση των ακινήτων μέχρι τον πλειστηριασμό τους είναι της τάξεως πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, καθώς κινείται στο 4% - 4,5% του book value των ακινήτων των τραπεζών.

 

Πλην όμως, μια τέτοια απόφαση επιβάλλεται από τις πιέσεις του SSM στις τράπεζες να προχωρήσουν σε κινήσεις ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων, ειδικά στρατηγικών κακοπληρωτών. Έτσι, είναι ορατό το ενδεχόμενο, προκειμένου να μην κηρυχθούν άγονοι πολλοί πλειστηριασμοί, να αγοράσουν οι ίδιες οι τράπεζες τα ακίνητα που θα εκπλειστηριαστούν, αναλαμβάνοντας το βάρος της αξιοποίησής τους. Και με τη βοήθεια των ξένων να προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.