ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αγορά βλέπει ρίσκα για ΑΕΠ λόγω φόρων και περικοπών

09:13 - 27 Απρ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η αγορά βλέπει ρίσκα για ΑΕΠ λόγω φόρων και περικοπών
Χαμηλά βάζει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2017 ο Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς Ηλίας Λεκκός. Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε χτες η Atradius με θέμα «Η Ασφάλιση Πιστώσεων, Μονόδρομος στην πορεία για Υγιή Οικονομική Ανάπτυξη» το στέλεχος της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα προσδιόρισε το δείκτη ανάπτυξης στα επίπεδα του 0,7% για το 2017 αν και ο ίδιος τη χαρακτήρισε αρκετά συντηρητική.
Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη αυτή είναι σαφώς χειρότερη κι από αυτήν του ΙΟΒΕ.
 
Όπως ανέφερε η Ελλάδα βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό  επίπεδο των ξένων  επενδύσεων αλλά και κατανάλωσης κάτι που επηρεάζει το ΑΕΠ,  που βρίσκεται στο ναδίρ των τελευταίων ετών στα 184  δισ. ευρώ, από  το ιστορικό  υψηλό των 240 δισ. ευρώ.
 
Είναι ενδεικτικό, όπως ανέφερε ο κ. Λεκκός, ότι σήμερα το ποσό των επενδύσεων ανέρχεται μόλις στα 20 δισ.  ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο δηλαδή από το 1994. Σημειώνεται ότι το ιστορικό υψηλό των επενδύσεων ήταν τα 60 δισ. ευρώ του 2007 κι όχι  η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων. 
 
«Τα τελευταία χρόνια χάθηκε όλη πρόοδος που είχε επιτευχθεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και το  αποτέλεσμα  της  απώλειας  του ΑΕΠ ήταν οι μισθοί  να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2000» σημείωσε και προσέθεσε ότι η σταθεροποίηση  του ΑΕΠ προέρχεται από την κατανάλωση.
 
Μάλιστα ο κ. Λεκκός είπε πως από το 2013 μέχρι και σήμερα η κατανάλωση άρα και το βιοτικό επίπεδο συντηρείται από τις καταθέσεις. Όπως είπε, η ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης και των εισοδημάτων ήταν το 2012, όπου η αποταμίευση ήταν υψηλότερη από τα εισοδήματα, μετά το 2013 ο λόγος αποταμίευσης – εισοδημάτων έγινε αρνητικός ενώ η κατανάλωση συνεχίζεται χάρη στις καταθέσεις.
 
Ωστόσο το νέο πακέτο φόρων και των περικοπών των συντάξεων  θα  φέρει ρίσκο στις προβλέψεις  για την πορεία της  οικονομίας, επισήμανε το τραπεζικό  στέλεχος. Υπενθύμισε ότι μόνο το 2017 υπάρχουν νέοι φόροι 2,4 δ.σ  ευρώ. Το τραπεζικό στέλεχός εκτίμησε ότι μέχρι το 2020  θα έχουμε  αύξηση  των μη εξυπηρετούμενων  δανείων τα οποία  σε  ετήσια  βάση  θα αυξάνονται κατά 10 δισ. ευρώ.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 09:20 - 27 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.