ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ:Νέοι πυλώνες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

13:40 - 12 Ιουλ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΕΕ:Νέοι πυλώνες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων
Της Ειρήνης Σακελλάρη Πρόσω ολοταχώς βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο έναν και μόνον: να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια, τα οποία ως γνωστόν αποτελούν θηλιά στις οικονομίες πολλών χωρών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας προς την κατεύθυνση αυτήν δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση καθώς όλες οι οικονομίες της Ευρωζώνης δεν τρέχουν με τους ίδιους ρυθμούς. Πλην όμως ένα κοινό θεσμικό πλαίσιο μπορεί να βοηθήσει την εποπτεία αλλά και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων όπως αυτό έτυχε αναλυτικής περιγραφής δια στόματος αντιπροέδρου της Κομμισιόν Valdis Dobrovskis στο χθεσινό Εcofin περιλαμβάνει τέσσερις άξονες εργασίας:

• Εποπτικές πολιτικές. Θα επιχειρηθεί να αναπτυχθούν αποτελεσματικότερες πολιτικές εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να είναι δυνατή η μεγαλύτερη πρόληψη στην εξέλιξη κόκκινων δανείων. Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε υιοθετήθηκαν για πρώτη φορά από το 2018 και τα νέα λογιστικά πρότυπα IFRS9 που πραγματοποιούν προβολή προβλέψεων για NPL’s στο μέλλον

• Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. προχωρούν διαρθρωτικές και νομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επανακαθορίζουν τα πλαίσια αφερεγγυότητας των δανειοληπτών και  επιβολής του νόμου

• Την εξέλιξη και ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα στηρίξει η Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε αυτά να αποτελέσουν με διάφορους τρόπους αξιόλογο και αξιόπιστο επενδυτικό προϊόν.

• Θα υπάρξει στήριξη ενεργή της της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Έτσι, η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μία δημόσια διαβούλευση:

• Πρώτον, πώς μπορεί η ΕΕ να  άρει τα εμπόδια εισόδου για τις εταιρίες που επιθυμούν να αγοράσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή να καταστήσουν τέτοια δάνεια διαπραγματεύσιμα σε μία δευτερογενή αγορά

• Και δεύτερον, πώς η Ε.Ε. θα βελτιώσει την πρόσβαση στα collateral δανείων για  τους διασφαλισμένους πιστωτές. Τούτο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή δημιουργίας  νέων NPL’s και να βελτιώσει την πρόσβαση στις πιστώσεις.

Τοπικές Bad Banks       

Η Ε.Ε. πηγαίνει βήμα βήμα σε ότι αφορά την εναρμόνιση  του δικαίου περί αφερεγγυότητας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουν ζωτική σημασία για την υλοποίηση παρόμοιων μέτρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με την ΕΚΤ και την ΕΒΑ για να αναπτύξει, ένα σχέδιο  μέχρι το τέλος του έτους που θα αφορά τις εθνικές εταιρίες  διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Το σχέδιο αυτό θα βασιστεί  στην εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης για να προτείνει βέλτιστες πρακτικές με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε.

Το παραπάνω σχέδιο περιλαμβάνει  και- αν όχι μόνον- τη δημιουργία εθνικών bad banks, μετά την αποτυχία να περάσει η πρόταση για μία ενιαία Ευρωπαϊκή Bad Bank.

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε πως η μορφή και η διάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα και από τράπεζα σε τράπεζα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον προωθείται το σχέδιο της τοπικής διαχείρισης.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:35 - 12 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.