ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BofA: Αγάπη μου... συρρίκνωσα τις ελληνικές τράπεζες

17:05 - 09 Αυγ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
BofA: Αγάπη μου... συρρίκνωσα τις ελληνικές τράπεζες
Απαραίτητη και αναπόφευκτη θεωρεί η Bank of America Merrill Lynch τη συρρίκνωση των ελληνικών τραπεζών.

Όπως αναφέρουν σε έκθεση τους οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχει περιθώρια απομόχλευσης, το οποίο σημαίνει μικρότερα χαρτοφυλάκια δανείων, χαμηλότερα κέρδη και ως εκ τούτου μικρότερη λογιστική αξία.

Η έκθεση της τράπεζας έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο "Αγάπη μου... συρρίκνωσα τις τράπεζες" και δίνει στάση underperform και στις τέσσερις ελληνικές (Alpha, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank).

Όσον αφορά τα έσοδα από τόκους και τα προ φόρων κέρδη, οι προβλέψεις τους είναι 10-15% και 10-35% κάτω από το μέσο όρο των αναλυτών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Bank of America Merill Lynch, τα νέα δάνεια δεν θα αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο της απομόχλευσης, ιδίως γιατί τα επιτόκια στα νέα δάνεια είναι πολύ υψηλά και θα περιορίσουν το μέγεθος των νέων όγκων.

Όπως σημειώνει η BofA, συνέκρινε τη μορφή και τις συνέπειες των κύκλων ανάκαμψης των "κακών" δανείων στην Ισπανία και την Ιρλανδία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα ανακάμπτουν θα πρέπει να συρρικνωθούν.

Καταλύτης η γ' αξιολόγηση

Επίσης, σύμφωνα με την BofA, η τρίτη αξιολόγηση αποτελεί τον επόμενο καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες. Σε συνομιλίες που είχε με επενδυτές είδε ότι υπάρχει αισιοδοξία γύρω από πιθανά re-ratings, ωστόσο προειδοποιεί πως εάν οι τράπεζες πράγματι γίνουν μικρότερες, όπως αναμένει, οι αποτιμήσεις θα εφαρμόζονται σε μικρότερη βάση από ότι εκτιμά η αγορά αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα η BofA δεν εκτιμά ότι το τελευταίο ράλι είναι βιώσιμο καθώς αναμένει ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα προκαλέσει ανανεωμένη μεταβλητότητα. Πάντως διατηρεί την προτίμησή της για την Εθνική Τράπεζα καθώς την θεωρεί πιο αμυντική, ωστόσο την υποβαθμίζει λόγω των αποτιμήσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.