ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Έκδοση ομολόγων και κοινή δράση κατά των «κόκκινων» δανείων

07:40 - 10 Οκτ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Έκδοση ομολόγων και κοινή δράση κατά των «κόκκινων» δανείων
Το σταδιακό «κλείσιμο» όλων των ανοιχτών μετώπων που δεν τις επιτρέπουν να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά επειχειρούν οι τράπεζες.

Συγκεκριμένα, μετά την Πειραιώς, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε πως προχωρά στην έκδοση πενταετούς καλυμμένου ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ήρθε η ώρα και για τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να ρίξουν «ζεστό χρήμα» στην αγορά. Έτσι, η Εθνική ετοιμάζει την έκδοση 3ετούς καλυμμένου ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank.

Σχετικά με το μέτωπο των κόκκινων δανείων, πέρα από τους στόχους που η καθεμία τράπεζα έχει θέσει για τη μείωσή τους έως και το 2019, η «τετράδα» των συστημικών τραπεζών, συνεργάζεται από κοινού για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κοινών πιστούχων, των επιχειρήσεων, δηλαδή, που εμφανίζονται με ανοίγματα σε περισσότερες από μία τράπεζες. Η σχετική πρωτοβουλία, που «τρέχει», παράλληλα με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, υπήρξε πρωτοβουλία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), με την Oliver Wyman να έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης πάνω στην οποία «ακουμπούν» σήμερα οι τράπεζες. Πηγές με γνώση των συνομιλιών υπογραμμίζουν αφενός τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος, εκφράζουν δε την πεποίθηση πως μελλοντικά η όλη διαδικασία θα αποδώσει καρπούς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.