ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Να επιταχύνουν οι τράπεζες τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων

22:41 - 19 Οκτ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στουρνάρας: Να επιταχύνουν οι τράπεζες τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων
Δάνεια ύψους 5,5 δις. ευρώ προτίθενται να πουλήσουν μέσα στους επόμενους μήνες οι τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα.

Το Reuters, παράλληλα, φιλοξενεί δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα, μέσω της οποίας ο κεντρικός τραπεζίτης καλεί τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τις πωλήσεις δανείων για να σημειώσουν ταχύτερη πρόοδο στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες στους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των NPLs», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο Reuters.

Τόσο η Τρ. Πειραιώς, όσο και οι ΕΤΕ και Alpha Bank σχεδιάζουν να κάνουν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων μείωσης που έχουν συμφωνήσει με την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2019, προχωρώντας σε μία σειρά πωλήσεων «κόκκινων» δανείων η οποία θα είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Τραπεζίτες χαρακτηρίζουν τα προβληματικά δάνεια ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», ένα τεράστιο πρόβλημα, δηλαδή, το οποίο επισκιάστηκε από τις έντονες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων πιστωτών για τη διάσωση της χώρας.
Αν οι Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank προχωρήσουν τελικά στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 5,5 δις. ευρώ, τότε μαζί με την πώληση της Eurobank που έχει ήδη γίνει, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πουλήσει συνολικά 7 δις. ευρώ, ή περίπου το 18% του στόχου που έχει καθορίσει η ΕΚΤ.

Παρ’ όλα αυτά, οι πωλήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο καταγγελμένα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις για τα οποία έχουν ήδη ληφθεί προβλέψεις από τις τράπεζες και δεν αναμένεται να προκαλέσουν απώλειες. Η μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι όταν θα πρέπει να «ξεφορτωθούν» τα προβληματικά δάνεια που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.