ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Alpha Bank: Η Νομισματική Συλλογή μας «ταξιδεύει» στην αρχαία Ελλάδα

10:00 - 27 Νοε 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Alpha Bank: Η Νομισματική Συλλογή μας «ταξιδεύει» στην αρχαία Ελλάδα
Από την σύλληψή του έως και τη σημερινή εποχή, το χρήμα πάντα ασκούσε μία γοητεία στους περισσότερους ανθρώπους. Είτε για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δύναμη που αυτό δίνει, βοηθώντας κάποιον να κερδίσει εύνοια, πολέμους ή ακόμη και την ελευθερία του, είτε ως δημιούργημα του ανθρώπου, ως σύμβολο, ακόμη και ως έργο τέχνης.

Με αφορμή αυτό ακριβώς το ενδιαφέρον που προκαλεί το χρήμα, η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank προχωράει μαζί με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στη συνδιοργάνωση της μεγάλης έκθεσης «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα». Η έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή προς το κοινό έως τις 15 Απριλίου του 2018, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της να έρθουν σε επαφή με εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας νομισματοκοπίας, εστιάζοντας στις ποικίλες αναφορές και τις ερμηνείες των συμβόλων που είναι χαραγμένα επάνω στα νομίσματα, από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο.

Τα εκθέματα

Στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά 85 νομίσματα από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, μία από τις σημαντικότερες τους είδους της παγκοσμίως, η οποία απαρτίζεται από περίπου 11.000 νομίσματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Τα εκθέματα έχουν χωριστεί σε οκτώ θεματικές ενότητες. Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη του νομίσματος ως μέσο συναλλαγής και θα εξοικειωθούν με τις ονομασίες του, όπως π.χ. οι χελώνες, οι γλαύκες, οι στατήρες κ.λπ.. Παράλληλα, σε επίπεδο εικονογραφίας, το κοινό θα διαπιστώσει ότι οι όψεις των νομισμάτων μετατρέπονται σε πεδίο συμβολισμού και σταδιακά αποτυπώνουν εμπορικά αγαθά, ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, θρησκευτικά σύμβολα, έργα τέχνης. Δε μένουν όμως εκεί, καθώς οι απεικονίσεις περιλαμβάνουν και αφηρημένες έννοιες, όπως ο πλούτος, η ευημερία, η νίκη, αλλά και προπαγανδιστικά μηνύματα της εκάστοτε εξουσίας και εκδότριας αρχής. Το ταξίδι στον αρχαίο κόσμο του χρήματος ολοκληρώνεται με την ανάδειξη του ρόλου του νομίσματος στην κοινωνία και με μία σύντομη αναφορά στην αρχαιοελληνική τραπεζική δραστηριότητα, ενώ στην έκθεση υπάρχει και σχηματική αναπαράσταση μίας τράπεζας του 2ου αιώνα π.Χ.

Τέλος, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και 159 αντικείμενα (πήλινα αγγεία και ειδώλια, μαρμάρινα και χάλκινα αγαλμάτια, ανάγλυφα, χρυσά κοσμήματα, μετρητικά σκεύη, νομίσματα από κλειστά σύνολα και επιγραφές) που προέρχονται από 29 Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδος, 2 Αρχαιολογικά Μουσεία της Ιταλίας, το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο του Λούβρου.

Οι επιμελητές

Επιμελητές της έκθεσης είναι ο καθηγητής Nίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο κ. Γιώργος Τασούλας, Αρχαιολόγος MPhil., Επιμελητής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και η Δρ. Δήμητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank. Η ιδέα και ο συντονισμός ανήκουν στον κ. Ν. Σταμπολίδη και την κυρία Δ. Τσαγκάρη. 

axilleas kefalh

Αργυρός στατήρ Πύρρου με παράσταση κρανοφόρου κεφαλής Αχιλλέα. 279 – 274 π.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:25 - 01 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.