ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ για τράπεζες: Επόμενο βήμα η απόσυρση από τα Βαλκάνια

14:41 - 13 Νοε 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΔΝΤ για τράπεζες: Επόμενο βήμα η απόσυρση από τα Βαλκάνια
Ειδική αναφορά στα σχέδια απόσυρσης των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών από βαλκανικές χώρες κάνει το ΔΝΤ στη φθινοπωρινή έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σημειώνει ότι οι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών σε βαλκανικές χώρες δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις τα τελευταία χρόνια «από τους πεινασμένους για ρευστότητα γονείς» (starved for liquidity parents) -εκροές καταθέσεων λιανικής- λόγω της αναταραχής του 2015. Ωστόσο, οι αρχές της περιοχής -προσθέτει- αντιμετώπισαν επιτυχώς την πίεση κάνοντας χρήση μιας ευρείας γκάμας εργαλείων.

«Μολονότι η αναταραχή έχει υποχωρήσει, το επόμενο βήμα είναι η διαχείριση της απόσυρσης των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υπέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσής τους προβλέπουν σημαντική μείωση της δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό» αναφέρεται στην έκθεση.

Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει ότι σχεδιάζει την πώληση των θυγατρικών της στην Αλβανία και τη Σερβία, ενώ προηγήθηκαν οι πωλήσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία.

Για την Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι ίσως προχωρήσει στην πώληση των θυγατρικών της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως τον Ιούνιο του 2018, μεταξύ των οποίων αυτές στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία.

Τέλος, για την Alpha Bank αναφέρει ότι στις 31 Ιανουαρίου 2017 ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον όμιλο MK της Σερβίας για την πώληση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου στην Alpha Bank Srbija.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:09 - 13 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.