ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τετ α τετ τραπεζιτών - Τσίπρα

09:00 - 18 Δεκ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τετ α τετ τραπεζιτών - Τσίπρα
Με το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συναντάται στις 10:00 π.μ. o Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κεντρικό θέμα αναμένεται να είναι η πορεία αναδιάρθρωσης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με τους πλειστηριασμούς εν όψει των τεστ αντοχής στα οποία θα υποβληθούν οι Ελληνικές τράπεζες τη νέα χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σενάρια που θα πρέπει να περιμένει η ελληνική πλευρά για τις τράπεζές της από τους εποπτικούς μηχανισμούς, δηλαδή, τον SSM. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ πιέζει για τεστ αντοχής που θα λαμβάνουν υπόψη τις απαισιόδοξες προβλέψεις του για την πορεία του ΑΕΠ. Παράλληλα το Ταμείο ψελλίζει την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης εάν δεν υπάρξει μια γρήγορη διαδικασία διαχείρισης των  κόκκινων δανείων αλλά και του κρατικού χρέους. Μόνο που νέα ανακεφαλαιοποίηση με βάση τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σημαίνει σημαντικές απώλειες για μετόχους, ομολογιούχους και καταθέτες.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά προσπαθεί να ετοιμαστεί καθώς τον επόμενο μήνα θα τεθούν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) οι παραδοχές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η άσκηση με τα υποδείγματα που πρέπει να συμπληρώσουν οι τράπεζες.

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να δει το πώς θα συμβάλλει σε γρήγορες διαδικασίες διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Αυτές, δε, όμως αναμένεται να γίνουν, κυρίως,  μέσω πωλήσεων σε funds κι αυτό «καίει». Ο στόχος που έχει εγκριθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για τις συστημικές τράπεζες είναι για μείωση κατά 31,3 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, στην επόμενη διετία (2018-19).

Μόνο που ο στόχος αυτός προϋποθέτει ρήξεις σε αδράνειες ετών σε σχέσεις τραπεζών με μετόχους επιχειρήσεων αλλά και γρήγορη υλοποίηση των πρακτικών των εξωδικαστικών συμβιβασμών αλλά και των πλειστηριασμών.

Ειδικά η πορεία του ρυθμού των πλειστηριασμών αναμένεται να κρίνει  πολλά τόσο σε πολιτικό (κόστος εκποιήσεων πρώτης κατοικίας) όσο και σε οικονομικό επίπεδο (βελτίωση εικόνας τραπεζών, πορεία αγοράς ακινήτων κτλ).  Στο φόντο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν πώς θα αναδείξουν, μέσα τόσο από τη διαδικασία όσο και από το επικοινωνιακό κομμάτι της υπόθεσης, ότι οι εκποιήσεις δεν απειλούν ευπαθείς ομάδες, αλλά αποκαθιστούν ένα καθεστώς δικαίου για τους μετόχους των τραπεζών, τους δυνάμει δανειολήπτες τους φερέγγυους πελάτες σε αντίθεση με αυτούς που είναι μπαταχτσήδες.

«Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει προστασία για χρέη έως 200.000. Οι διαδικασίες πλειστηριασμών, δεν θα αφορούν "λαϊκές κατοικίες"» ανάφερε την προηγούμενη Πέμπτη μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Δεν έχω καμία διάθεση να σώσω αυτούς με τις πισίνες που χρεοκόπησαν και έβγαλαν τα λεφτά τους έξω. Τι είναι πιο δίκαιο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ή να εξυγιανθούν οι τράπεζες; Οι πλειστηριασμοί θα προχωρήσουν γιατί οι τράπεζες πρέπει να εξυγιανθούν, θα αφορούν μόνο καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών και όποιοι τολμήσουν να σπεύσουν να τους υπερασπιστούν, θα πρέπει να ντρέπονται.»

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.