ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Σε αναζήτηση λύσεων για τη μείωση προσωπικού

11:37 - 21 Δεκ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Σε αναζήτηση λύσεων για τη μείωση προσωπικού
Μη ελκυστική έχει καταστεί πλέον η οικειοθελής ή συναινετική αποχώρηση υπαλλήλων τραπεζών μέσω προσφοράς δελεαστικών πακέτων, γεγονός που έχει αναγκάσει τις τράπεζες να αναζητήσουν άλλους τρόπους για τη μείωση του προσωπικού τους, δεδομένων και των επιχειρησιακών σχεδίων για περιορισμό του λειτουργικού κόστους και την κερδοφορία προ προβλέψεων.

Ειδικότερα, υπάρχει πρόβλεψη για περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, γεγονός που αναμένεται να διαταράξει την εργασιακή ειρήνη που έχει επιτευχθεί με την ΟΤΟΕ τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και της ΟΤΟΕ μετά την κίνηση της τράπεζας να μεταφέρει 120 εργαζομένους σε τρίτες εταιρίες ιδιωτών ξένες προς την Τράπεζα, υλοποιώντας δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης του 2015. 

Η Τράπεζα προχώρησε σε συμφωνία μεταφοράς των οργανικών μονάδων ασφάλειας και καθαριότητας σε τρίτες εξειδικευμένες εταιρίες παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Η μεταφορά διέπεται από το ΠΔ 178/2002, το οποίο διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης τμήματος επιχείρησης, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται παράλληλα και οι περίπου 120 εργαζόμενοι στις μονάδες αυτές χωρίς να θίγονται οι συμβάσεις εργασίας τους, οι οποίες διατηρούνται και υπό τον νέο φορέα της μονάδας με τους ίδιους όρους εργασίας.

Η ΟΤΟΕ θεωρεί την κίνηση ως αρχή «και για άλλες συγκαλυμμένες απολύσεις στο μέλλον με τη μέθοδο της απόσχισης μονάδων, τομέων και υπηρεσιών της Τράπεζας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Αίτημα της ΟΤΟΕ στη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας θα είναι να εξεταστούν άλλοι τρόποι αποχώρησης προσωπικού που θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.