ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αισιοδοξία στις τράπεζες για την έκβαση των τεστ αντοχής

12:10 - 04 Φεβ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αισιοδοξία στις τράπεζες για την έκβαση των τεστ αντοχής
Αισιοδοξία για την έκβαση των τεστ αντοχής στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες εκφράζουν τραπεζικά στελέχη, σημειώνοντας ότι η αισιοδοξία αυτή πηγάζει και από το γεγονός ότι ακόμη και οι παραδοχές στο δυσμενές είναι πιο ήπιες και βελτιωμένες σε σύγκριση με το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής του 2015.

Η πιο απαισιόδοξη παράμετρος της EBA για τις μακροοικονομικές παραδοχές αφορά τις τιμές των ακινήτων, παράμετρος όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, κρίσιμη για τις τράπεζες, καθώς τα ακίνητα αποτελούν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις για μεγάλο αριθμό δανείων.

Στην περίπτωση του δυσμενούς σεναρίου περιλαμβάνει μια πτώση τόσο για τα οικιστικά όσο και τα εμπορικά ακίνητα κατά περίπου 17,5%. Μια πτώση των τιμών των ακινήτων, οδηγεί σε μείωση της αξίας των εγγυήσεων, επιβάλλοντας στις τράπεζες να διενεργήσουν περισσότερες προβλέψεις.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών εκτιμούν, μιλώντας στο ΑΠΕ, ότι τα τελικά αποτελέσματα του τεστ αντοχής θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμα και ακόμα και αν προκύψουν κάποιες κεφαλαιακές ανάγκες, θα καλυφθούν από την αγορά. Όπως επισημαίνουν, οι ελληνικές τράπεζες και το ανθρώπινο δυναμικό τους έχει πλέον αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε παρόμοιες διαδικασίες και σε ελέγχους από τις εποπτικές αρχές, γνωρίζει κάθε πτυχή της διαδικασίας και διατηρεί υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Με την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής επισημαίνουν τα τραπεζικά στελέχη οι τράπεζες γυρνάνε οριστικά σελίδα, αφήνουν πίσω τις επιπτώσεις της πολυετούς κρίσης και στρέφονται με όλες τους τις δυνάμεις στο πραγματικό τους έργο, την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Στο τεστ αντοχής του 2018 θα εξεταστούν 37 τράπεζες από 10 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων εγχώριων συστημικών, που καλύπτουν το 70% του ενεργητικού των τραπεζών στην Ευρωζώνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.