ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πηγές ΕΚΤ: Η καθαρή έξοδος θα φέρει απώλεια του waiver

08:19 - 27 Απρ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πηγές ΕΚΤ: Η καθαρή έξοδος θα φέρει απώλεια του waiver
Οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα χάσουν το φθηνό χρήμα που προσφέρει μέσω του waiver η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μόλις η Ελλάδα αποχωρήσει από το πρόγραμμα, προειδοποιούν δύο πηγές μιλώντας στο Reuters.

Η έξοδος από τα μνημόνια πιθανότατα θα ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ωστόσο τα ελληνικά ομόλογα, που παραμένουν σε κατηγορία «junk» δεν θα μπορούν πλέον να γίνονται δεκτά ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει καμία εξαίρεση και θα ανακαλέσει το waiver, όπως έγινε και στην περίπτωση της Κύπρου στις αρχές του 2016.

Αυτό σημαίνει πως το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθεί, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει την Ελλάδα ένα βήμα πιο μακριά από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Υπάρχει ένας κόστος πράγματι, αλλά μια καθαρή έξοδος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και θα αντισταθμίσει κάπως το κόστος μέσω της φθηνότερης πρόσβασης στις αγορές» ανέφερε στο Reuters μια από τις πηγές.

Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται αυτή την στιγμή περίπου 4,5 με 5 δισ. ευρώ μέσω της ΕΚΤ, σημείωσαν οι πηγές. Η απώλεια της πρόσβασης θα τις ανάγκαζε να χρησιμοποιήσουν τον ELA. Το επιτόκιο στον ELA είναι 1,25%, έναντι του μηδενικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

«Υπάρχει ένα κόστος, ναι, αλλά μια καθαρή έξοδος θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στην οικονομία και θα αντιστάθμιζε ένα μέρος του κόστους μέσω καλύτερης και φθηνότερης πρόσβασης στις αγορές» επισήμανε μια από τις πηγές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.