ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Stress tests: Η ώρα της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες

09:10 - 05 Μαϊ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Stress tests: Η ώρα της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες
Κρίσιμη ημέρα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το Σάββατο το Σάββατο 5 Μαΐου, καθώς στις 11.00 το πρωί αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οι Έλληνες τραπεζίτες, αλλά και ο Κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνουν αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα, ενώ και οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις.

Αναλυτές του Bloomberg υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να προκύψει κεφαλαιακή αναταραχή λόγω των δοκιμασιών αντοχής των ελληνικών τραπεζών το 2018, καθώς η πιθανότητα αρνητικού σεναρίου είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από ό,τι το 2015 και δεν θα υπάρξει επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών.

Ανάλογες εκτιμήσεις έκανε λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η Goldman Sachs.

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, οι συστημικές τράπεζες της χώρας θα συμπεριλάβουν κρίσιμα συμπεράσματα των tests στις παρουσιάσεις τους τόσο σε ξένους όσο και σε Έλληνες επενδυτές.

Το περιεχόμενο της άσκησης θα χρησιμοποιηθεί και από τους οίκους αξιολόγησης, που θα αξιολογήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα τόσο το αξιόχρεο της Ελλάδας όσο και – σε δεύτερο χρόνο – τις ελληνικές τράπεζες.

Η επιτυχία των stress test αναμένεται επίσης να συμβάλει σημαντικά και στην προσπάθεια της ήπιας εξόδου από το μνημόνιο.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θεωρείται δεδομένο πως ο SSM το προσεχές διάστημα θα ασκήσει εντονότερη πίεση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο προκειμένου να κλείσει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.