ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σπριντ» για το placement της Τράπεζας Πειραιώς Κύριο

09:10 - 09 Φεβ 2024 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς
Νωρίτερα απ’ ότι είχε προγραμματιστεί, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρήση του 2023. Οι σχετικές ανακοινώσεις μετατέθηκαν για την ερχόμενη Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου αντί της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου.

Η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος αποτελεί σημάδι επίσπευσης και για τη διαδικασία της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο κατέχει ποσοστό 27% στην Τρ. Πειραιώς. Σε πρώτη φάση και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ανάψει το «πράσινο φως» στο ενημερωτικό δελτίο για το placement.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό του Μαρτίου. Πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να ανοίξει το βιβλίο προσφορών στα τέλη Φεβρουαρίου, αν και το επικρατέστερο σενάριο είναι οι αρχές Μαρτίου.

Πηγές της Τράπεζας Πειραιώς συνδέουν την επίσπευση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων με τον χρόνο προετοιμασίας που κερδίζεται όσον αφορά την εισήγηση για το placement, αλλά και για να «χωνέψει» η επενδυτική κοινότητα τα αποτελέσματα, με πιθανό έναν επιπλέον γύρο επαφών με δυνητικούς επενδυτές.

Το ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς είναι ισχυρό, με την Bank of America, που αποτελεί σύμβουλο διάθεσης του ποσοστού της Πειραιώς, να έχει «χτίσει» ένα μεγάλο κύκλο επαφών. Στα τέλη Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν περίπου 25 συναντήσεις με επενδυτές στο πλαίσιο roadshow που πραγματοποίησε η τράπεζα στη Νέα Υόρκη, ενώ επιπλέον 20 συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου της JP Morgan. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε roadshow της Πειραιώς στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή περίπου 30 επενδυτών.

Σχετικά με τη διάθεση των μετοχών της τράπεζας, επικρατούν δύο σενάρια. Το πρώτο, που είναι και το πιο πιθανό, θέλει ένα placement για το 20% από το συνολικά 27% του ΤΧΣ, με το υπόλοιπο ποσοστό να διατίθεται σε δεύτερη φάση. Εναλλακτικό είναι το ενδεχόμενο απευθείας διάθεσης και του 27%, σε περίπτωση βέβαια που βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για ποσοστό άνω του 5%.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, Τζον Πόλσον, προβλέπεται ότι δε θα μειώσει τη συμμετοχή του. Το ποσοστό του στην τράπεζα ανέρχεται σήμερα σε 18,62%.

Μαζί με τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα η Πειραιώς θα ανακοινώσει και το νέο business plan για την περίοδο 2024-2026. Ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός της τράπεζας θα είναι πιο φιλόδοξος σε σχέση με τον προηγούμενο, ενώ η μεγάλη διαφορά του είναι ότι θα πρόκειται για καθαρά αναπτυξιακό πλάνο, καθώς η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων με την μείωση των NPEs έχει κατά βάση ολοκληρωθεί.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 02:46 - 09 Φεβ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.