ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

2016: Χρονιά κορυφαίων επιδόσεων για την Sunlight

14:09 - 20 Μαρ 2017 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
2016: Χρονιά κορυφαίων επιδόσεων για την Sunlight
Μια χρονιά με ρεκόρ επιδόσεων και σημαντική αύξηση μεγεθών και καθαρών κερδών κατέγραψε η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Olympia, ιδρύσεως Πάνου Γερμανού, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, κατά το 2016 η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT σημείωσε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της υπερβαίνοντας τον στόχο που είχε τεθεί, καταγράφοντας πωλήσεις-ρεκόρ, που αντιστοιχούν σε €168,4 εκατομμύρια έναντι €136,6 εκατομμυρίων το 2015, αύξηση της τάξεως του 23,3%. Παράλληλα, παρουσίασε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στα  κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), κατά 28,9%από €13,4 εκ. το 2015 σε €17,2 εκ. το 2016, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €5,3 εκ. έναντι €1,9 εκ. την προηγούμενη χρήση . Σημαντική βελτίωση μεγεθών επιτεύχθηκε και στο επίπεδο των ενοποιημένων αποτελεσμάτων Ομίλου  Sunlight, με τον  κύκλο εργασιών κατά το 2016 να ανέρχεται  σε €153,9 εκ., έναντι €132,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 16%. Σε ομιλικό επίπεδο το EBIDTA ανήλθε στα €17,2 εκ, σημειώνοντας αύξηση 41% και κέρδη προ φόρων  στα €2,3 εκατ. έναντι ζημίων 2 εκατ. το 2015.

 

Το 2016 η ζήτηση για μπαταρίες της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT από τις ξένες αγορές αυξήθηκε  σημαντικά με αποτέλεσμα το 2016 να αποτελεί χρονιά-σταθμό για τον όγκο παραγωγής, αφού η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 1,5 εκατομμυρίου προϊόντων (στοιχείων μπαταρίας) καταγράφοντας αύξηση 20,9%. H εταιρεία ανέπτυξε περαιτέρω την εξαγωγική της δραστηριότητα σε νέες μεγάλες αγορές, όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνέχεια της εισόδου της σε Ασία και Αφρική τα προηγούμενα έτη.  Αντίστοιχα, και προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της, η εταιρία προχώρησε σε επένδυση στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, με την πρόσληψη επιπλέον 126 νέων εργαζομένων  – κυρίως στη μονάδα της στην Ξάνθη, με το συνολικό αριθμό των άμεσων θέσεων εργασίας να φτάνει πλέον τις 746.

 

Παράλληλα, η SUNLIGHT RECYCLING συνέβαλε σημαντικά στο οικοσύστημα του Ομίλου, αφού στο δεύτερο μόλις χρόνο λειτουργίας της κατέγραψε κέρδη σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, καταφέρνοντας να παράξει 15,6 χιλιάδες τόνους ανακυκλωμένου μολύβδου καταγράφοντας, έτσι, μία αύξηση της τάξης του 130% σε σχέση με το 2015. Η παραγωγή αυτή καλύπτει το 61% των αναγκών παραγωγής  της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT. Ο όμιλος έκλεισε το 2016 με σημαντικά ενισχυμένα μερίδια στην παγκόσμια αγορά της αποθήκευσης ενέργειας εξάγοντας το 98% των παραγόμενων προϊόντων της σε περισσότερους από 500 πελάτες σε κάθε ήπειρο του κόσμου. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα που παράγονται στη μονάδα της στην Ξάνθη εξάγονται σχεδόν σε κάθε χώρα της  Ευρώπης, σε πλέον των 30 χωρών σε Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ αναπτύσσεται συνεχώς στην Αμερική, όπου εξάγει τα  προϊόντα της σε παραπάνω από 10 χώρες, από την Χιλή μέχρι τον Καναδά. Επίσης, έχει συνεργασίες και στην Ωκεάνια, όπου δραστηριοποιείται στην Αυστραλία και στη Νέα Καληδονία.

 

Με τον κύριο όγκο της παραγωγής της να εστιάζει στην παραγωγή και διάθεση μπαταριών έλξης, από όπου προέρχεται και το 66% του τζίρου της και ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αξιόπιστων προϊόντων που παράγει, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT έχει καταφέρει να έχει μερίδιο της τάξης του 9% στην συγκεκριμένη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά και στον τομέα μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας, η εταιρεία κατέχει ηγετικό μερίδιο σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 70% σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, καλύπτοντας 25 διαφορετικούς τύπους υποβρυχίων και έχοντας την δυνατότητα σχεδιασμού και παραγωγής κάθε τύπου μπαταρίας υποβρυχίου. Σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες εφεδρικής χρήσης που χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα τηλεπικοινωνιών και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT  προχώρησε σε  σημαντικές συνεργασίες στο Μπαχρέιν, τη Φινλανδία και άλλες αγορές. Τέλος, στο ίδιο διάστημα επιβεβαίωσε τη θέση της ως ο #1 διανομέας καταναλωτικών μπαταριών της Toshiba επεκτείνοντας τη συνεργασία της και στην αγορά της Νιγηρίας.

 

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2016, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SUNLIGHT κ. Β. Μπίλλης σημείωσε: «Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση στην ελληνική αγορά, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT κατάφερε να καταγράψει μια ακόμα χρονιά ενισχυμένης κερδοφορίας, δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές, αλλά και στην αξιοποίηση της SUNLIGHT RECYCLING στην Κομοτηνή, η οποία ως ένα οικοσύστημα επιχειρηματικής κυκλικής οικονομίας, έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει πολύ περισσότερα σε λειτουργικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο αειφόρου ανάπτυξης από ότι στον πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας της. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε, να παράγουμε και να διαθέτουμε μπαταρίες υψηλής ποιότητας στη διεθνή αγορά, παράγοντας αξία για την εταιρία, αλλά και την ίδια τη χώρα μας». Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά αποτελώντας, πλέον, μια από τις κορυφαίες μονάδες βιομηχανικής μπαταρίας στην Ευρώπη με συνεχείς επενδύσεις τόσο σε υποδομές, όσο και στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Παράλληλα, με τη δημιουργία και της SUNLIGHT RECYCLING, της πιο σύγχρονης τεχνολογικά και περιβαλλοντικά μονάδας στην Ευρώπη, η εταιρία προσφέρει - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση μπαταριών μολύβδου. Μέσα από τη νέα μονάδα, επιτυγχάνεται η συλλογή και συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών, η ανακύκλωσή τους με βάση τα διεθνή πρότυπα ποιότητας και η μελλοντική αξιοποίησή τους από τη ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT για την παραγωγή νέων μπαταριών μολύβδου- οξέως στην Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:17 - 20 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.