ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μυτιληναίος: Κινήσεις που καθιστούν τον Όμιλο μεγάλο διεθνή παίκτη

09:48 - 21 Ιουν 2017 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Μυτιληναίος: Κινήσεις που καθιστούν τον Όμιλο μεγάλο διεθνή παίκτη
Το μεγαλύτερο εταιρικό ομόλογο που έχει εκδοθεί στην ελληνική αγορά ξεκινά το δρόμο του προς τους επενδυτές. Ο λόγος για τον Όμιλο Μυτιληναίος που εκδίδει 300 χιλ. ομολογίες προς 1.000 ευρώ εκάστη με στόχο την άντληση 300 εκατομμυρίων ευρώ. Στην έκδοση συμμετέχει με 50 εκατ. ευρώ η EBRD, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά αλλά και στον Όμιλο που αποτελεί έναν από τους leaders στη χώρα.
Οι ομολογίες θα διατεθούν προς κάλυψη μέσω δημόσιας προσφοράς στο σύνολο του επενδυτικού κοινού, με χρήση της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών του Χ.Α., θα καταχωρηθούν στο ΣΑΤ και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
 
Ποσοστό 30% των ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι κατ’ ελάχιστο 90.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, δηλαδή έκδοση 300.000 ομολογιών) θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 70% των ομολογιών (δηλαδή κατά μέγιστο 210.000 ομολογίες) θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών.
 
Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα
 
Η κίνηση αυτή είναι ενταγμένη σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της εταιρίας που περιλαμβάνει αλλαγή της δομής του εταιρικού δανεισμού, διαμόρφωσης ισχυρής γραμμής ρευστότητας αλλά και σειρά επενδύσεων σε τομείς της ενέργειας, του αλουμινίου, των ΑΠΕ. Επίσης περιλαμβάνει ριζική αναμόρφωση της δομής του Ομίλου, που θα τον μετατρέψει σε ένα διεθνή όμιλο με μεγάλη εμβέλεια και αυξημένη διεθνή ανταγωνιστικότητα.
 
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης συγχωνεύονται πέντε εταιρείες, οι Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Protergia και Protergia Thermo και δημιουργείται μία εταιρεία-κολοσσός. Μόνο οι συνέργειες θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 20 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η ενοποίηση θα φέρει απλούστευση και καθετοποίηση διαδικασιών, μεγαλύτερη ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα.
 
Παράλληλα ο Όμιλος Μυτιληναίος δρομολογεί από την 1η Ιουνίου του 2017 μέχρι και το 2022 ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα τόσο στο εργοστάσιο Αλουμινίου (επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων), όσο και στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της ενέργειας συνολικά και της ναυτιλίας.
 
Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σχεδιάζεται η κατασκευή αιολικών πάρκων. Το ύψος τους αναμένεται να ανέλθει στα 73,9 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια, επιχορηγήσεις και τραπεζικό δανεισμό. Στον τομέα της ναυτιλίας οι επενδύσεις θα αφορούν σε αγορές πλοίων.
 
Το ύψος τους αναμένεται να ανέλθει στα 64,7 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 10:24 - 21 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.