ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όμιλος Μυτιληναίος: Με τιμές «ευρωομολόγου» το ομολογιακό «ξεκλειδώνει» την αγορά Κύριο

09:22 - 26 Ιουν 2017 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Όμιλος Μυτιληναίος: Με τιμές «ευρωομολόγου» το ομολογιακό «ξεκλειδώνει» την αγορά
Πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες αλλά και πολλά ρεκόρ καταγράφει η εντυπωσιακή έκδοση ομολόγου του Ομίλου Μυτιληναίου του οποίου η διάθεση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της επιτυχίας για την εταιρία, που ζήτησε 300 εκ. ευρώ και της προσφέρθηκαν 740,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ο Όμιλος είδε να παίρνει 2,5 φορές παραπάνω το αρχικό ποσό που ζήτησε.

Μέσα στην ημέρα μάλιστα αναμένεται να διασαφηνιστεί το κεφάλαιο που θα διανεμηθεί σε θεσμικούς και μεμονωμένους επενδυτές, «με αίσθημα ευθύνης και ειλικρινή διάθεση ανταμοιβής των πολλών επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την εταιρία» όπως αναφέρεται σχετικά από πηγές της αγοράς.

 

Είναι ξεκάθαρο άλλωστε ότι ο Όμιλος Μυτιληναίος έχει κερδίσει το στοίχημα και απολαμβάνει υψηλό δείκτη εμπιστοσύνης από τους επενδυτές που βλέπουν σε αυτόν διεθνή δυναμική κι έντονα ανοδική πορεία μετά και τον εταιρικό μετασχηματισμό, που ολοκληρώθηκε την 1η Ιουνίου.

 

Τα ρεκόρ συμμετοχής

 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το εντυπωσιακό της έκδοσης έχει να κάνει και με το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές τοποθέτησαν χρήματα στο ομόλογο παρά το γεγονός ότι η εταιρία δεν είναι σε καθημερινή επαφή με το κοινό καθώς ο κλάδος της δεν έχει σχέση με το retail. Παρόλα αυτά θεωρώντας την τοποθέτηση άκρως ασφαλή προχώρησαν σε μαζικές τοποθετήσεις.

 

Έτσι για το ομόλογο του Ομίλου Μυτιληναίος οι προσφορές ξεπέρασαν τις 10.500. Μάλιστα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, καταγράφηκε το φαινόμενο, οι ίδιοι οι επενδυτές να κινητοποιούνται και να ζητούν πληροφορίες για να μπουν στην έκδοση, αντίθετα με τα ειωθότα, που θέλει τις τράπεζες και όσους στηρίζουν την όλη διαδικασία να ζητούν από το επενδυτικό κοινό να προσέλθει προς ενημέρωση για να επενδύσει, εφόσον θέλει, τα ποσά που διαθέτει.

Όπως είναι γνωστό, το κουπόνι της έκδοσης έκλεισε σε ποσοστό «ευρωομολόγου» στο 3,1%. Σύμφωνα, μάλιστα, με τραπεζικές πηγές θα μπορούσε να κινηθεί και σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά η διάθεση για οικοδόμηση μιας αμοιβαίας σχέση εμπιστοσύνης με το επενδυτικό κοινό και ανταμοιβής του οδήγησε στο συγκεκριμένο ποσοστό, που είναι πάνω από το κατώτατο όριο.

 

Ψήφος εμπιστοσύνης

 

Πλέον με αυτό το κόστος δανεισμού ο Όμιλος μπορεί να προχωρήσει στα επενδυτικά του σχέδια σε σειρά κλάδων (μεταλλουργία, κατασκευές, ναυτιλία, εξαγορές, ενέργεια κτλ), να κοιτάξει κατάματα το διεθνή ανταγωνισμό ακόμη και τις αντίστοιχες γερμανικές επιχειρήσεις που απολαμβάνουν προνομιακά επιτόκια λόγω της πιστοληπτικής ικανότητας της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

 

Μάλιστα με δεδομένο ότι ο Όμιλος έχει απλώσει τα φτερά του στο εξωτερικό μπορεί να συνεχίσει να κτυπά τον ανταγωνισμό που χρηματοδοτείται με επιτόκια από 4% και φτάνουν στο 4,5%. Όλα αυτά τα χρόνια, μάλιστα και παρά τις δυσκολίες, με περίτεχνες κινήσεις ο Όμιλος κατάφερε σε δυσμενές περιβάλλον να εξελιχθεί σε διεθνή πρωταγωνιστή, θέση που οι νέες γραμμές χρηματοδότησης μπορούν να στηρίξουν με μεγαλύτερη ακόμη αποτελεσματικότητα.

 

Εθνική και τραπεζική διάσταση

 

Ουσιαστικά η κίνηση του Ομίλου Μυτιληναίος, όπως αναφέρεται από στελέχη της αγοράς, έχει εθνική διάσταση καθώς δείχνει ότι οι καλές κι ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις απολαμβάνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι απόδειξη ότι μπορούν να βρουν το δρόμο τους προς γραμμές χρηματοδότησης σε μια περίοδο που το κόστος χρήματος λόγω των μακρο – οικονομικών ζητημάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.

 

Μαζί με την αναβάθμιση από τη Moodys η έκδοση λειτουργεί προωθητικά για την αλλαγή συνολικά του κλίματος και ανοίγει δρόμο για την τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας καθώς αποδεικνύει ότι οι καλές επιχειρήσεις μπορεί να απολαύσουν καλών επιτοκίων από εναλλακτικούς δρόμους χρηματοδότησης. Επίσης έχει πολλαπλό αποτύπωμα και πολλαπλασιαστικό όφελος στο τραπεζικό σύστημα.

 

Ένεση ρευστότητας στο σύστημα

 

Πιο συγκεκριμένα παρά το ότι πολλοί υποστηρίζουν ότι τελευταίες μαζικές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αφαιρούν από τις τράπεζες και την αγορά ρευστότητα η περίπτωση του ομόλογου του Ομίλου Μυτιληναίος λειτουργεί ευεργετικά στο σύστημα. Πολλά χρήματα βγήκαν από τα σεντούκια και πέρασαν στα γκισέ ώστε να εγγραφούν στην έκδοση. Έτσι πέρασαν από το λυκόφως στο σύστημα δίνοντας ένεση ζωής στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμές παλαιών δανείων και αναχρηματοδοτήσεις απελευθερώνοντας πόρους των τραπεζών που θα μπορούν πλέον να κατευθυνθούν σε άλλες επενδύσεις και κλάδους.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.