ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα ακίνητο κρίνει τη διάσωση μια ιστορικής επιχείρησης

13:53 - 18 Ιαν 2018 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Ένα ακίνητο κρίνει τη διάσωση μια ιστορικής επιχείρησης
Προβληματισμό προκαλεί σε επιχειρηματικούς κύκλους η υπόθεση της προσπάθειας διάσωσης της ιστορικής βιομηχανίας Υποδημάτων Δ.Ι. Φειδάς, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει έλθει σε συνεννόηση με τέσσερις συστημικές τράπεζες από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου για τη διάσωσή της δεν μπορεί να προχωρήσει σε εξυγίανση.

Πιο συγκεκριμένα παρά το ότι έχει καταθέσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο  Αθηνών αίτηση  για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, η ΦΑΕ ΦΑΒΕ έχει μπλοκάρει τη διαδικασία καθώς έχει προβεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με  προσημείωση ακινήτου  της εταιρίας. Αυτό θα έμπαινε υποθήκη  ως εγγύηση από τις τράπεζες  για την εκταμίευση του ποσού του 1,7 εκατ. ευρώ  και  τη ρύθμιση των δανείων που φθάνουν τα 16.484.072,38 ευρώ.

Αιτία σύμφωνα με πληροφορίες για το διαφαινόμενο αδιέξοδο είναι το ότι δεν υπήρξε σχετικός συντονισμός των εμπλεκομένων (ΑΑΔΕ - επικεφαλής ΔΟΥ – τραπεζών). Σημειώνεται ότι οι απαιτήσεις της εφορίας ανέρχονται στα 5,7 εκατ ευρώ καθώς οι αγοραστές προϊόντων της εταιρίας δεν υπέβαλλαν το ΦΠΑ όπως ήταν υποχρεωμένοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια η εφορία καταλόγισε την απαίτηση στην εταιρεία.

Ως διέξοδο στη συγκεκριμένη κατάσταση νομικοί κύκλοι προκρίνουν είτε την υποβολή αίτησης άρσης της υποθήκης, είτε οι πιστωτές να αποδεχθούν να εγγράψουν το συγκεκριμένο ακίνητο με δεύτερη προσημείωση.

Πάντως η εταιρία Δ.Ι. Φειδάς πριν την κρίση προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ. Την τελευταία  πενταετία η εταιρία δεν έχει προβεί σε απολύσεις κι έχει καταβάλει στους εργαζόμενους περισσότερα από 21 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία και στο  Δημόσιο περίπου 15 εκατ. ευρώ. 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.