ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΟΒΕ: Υψηλό δεκαετίας για τη βιομηχανία με «όχημα» τις εξαγωγές

07:55 - 13 Μαρ 2018 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΙΟΒΕ: Υψηλό δεκαετίας για τη βιομηχανία με «όχημα» τις εξαγωγές
«Απογείωση» των επιχειρηματικών προσδοκιών στην βιομηχανία σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, µε τον δείκτη να καταγράφει την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. «Αγκάθι» στις αισιόδοξες προβλέψεις για παραγωγή και πωλήσεις, ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση, ο οποίος σχεδόν εξανεµίζεται.

Όπως επισημαίνεται από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η ενισχυµένη ζήτηση και η διαρκής ανάκαµψη του διεθνούς εµπορίου αποτελεί έναν «κοινό παρονοµαστή» της ταχύτερης µεγέθυνσης των αναπτυσσόµενων οικονοµιών και ευνοεί και την εγχώρια Βιοµηχανία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εξαγωγές βιοµηχανικών προϊόντων παρουσίασαν αύξηση 9,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεµβρίου του προηγούµενου έτους, µε την αξία τους να αγγίζει τα 11,1 δισ. ευρώ, από 10,1 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτή η αύξηση ερµηνεύεται από την άνοδο της διεθνούς ζήτησης για βιοµηχανικά είδη ταξινοµηµένα κατά πρώτη ύλη κατά 16,9%, µε την αξία τους να διαµορφώνεται στα 4,2 δισ. ευρώ, καθώς και για τα χηµικά και συναφή προϊόντα, κατά 11,7%, µε αποτέλεσµα οι εξαγωγές τους να φτάσουν τα 2,8 δισ. ευρώ το 2017. Ανοδικά κινούνται και οι εξαγωγές στα διάφορα βιοµηχανικά είδη, κατά 7,4%, φθάνοντας το ενδεκάµηνο του 2017 τα 1,85 δισ. ευρώ.

ιοβεεε

Σχεδόν «εξανεμίζεται» ο θετικός δείκτης στην απασχόληση

Αναλυτικότερα, ο ∆είκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών στη Βιοµηχανία «σκαρφαλώνει» τον Φεβρουάριο σε πολύ υψηλότερα επίπεδα έναντι του Ιανουαρίου του νέου έτους, στις 103,1 (από 98,5) µονάδες, ανώτερα και έναντι του αντίστοιχου περυσινού επιπέδου (91,8 µον.) Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Σεπτέµβριο του 2007.

Όσον αφορά στις µεταβολές που καταγράφονται στις βασικές µεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξοµαλύνονται, ενώ ανοδικά κινούνται και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες. Από την άλλη πλευρά, το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα κλιµακώνεται ελαφρώς.

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 µήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαµορφώνεται υψηλότερα, στις +26 (από +18) µονάδες, µε το 32% (από 26%) των επιχειρήσεων να προβλέπει εκ νέου άνοδο της παραγωγής του το επόµενο τρίµηνο και ένα 6% (από 8%) µείωσή της.

Από την άλλη πλευρά, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για την παραγωγή, ο θετικός δείκτης των +5 µονάδων στις προβλέψεις για την απασχόληση σχεδόν εξανεµίζεται, καθώς χάνει 4 µονάδες, µε το ποσοστό των επιχειρήσεων το οποίο προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίµηνο να κινείται στο 9%, έναντι ενός 8% που αναµένει µείωσή της. Ωστόσο, πάνω από το 80% των επιχειρήσεων αναµένει σταθερότητα στην απασχόληση, καθώς οι αυξηµένες ανάγκες παραγωγής οδήγησαν το προηγούµενο διάστηµα σε κάποιες προσλήψεις, οι οποίες και εµπεδώνονται αυτήν την περίοδο.

απασχολησηηη

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.