ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε δημόσια διαβούλευση το σ/ν για τα βιοκαύσιμα

12:30 - 26 Ιουλ 2005 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε δημόσια διαβούλευση θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης το σχέδιο νόμου για την πλήρη εναρμόνιση της εθνικής μας νομοθεσίας προς την Οδηγία 2003/30, σχετικά με την εισαγωγή των βιοκαυσίμων και των άλλων ανανεώσιμων καυσίμων στην ελληνική αγορά.
Η διαβούλευση, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005, ενώ στη συνέχεια, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Η Οδηγία 2003/30/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Μαΐου 2003 στοχεύει στην ικανοποίηση των δεσμεύσεων του πρωτοκόλλου του Κυότο σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, την ασφάλεια του εφοδιασμού κατά τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στα πλαίσια αυτής, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι μια ελάχιστη αναλογία βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων διατίθεται στις αγορές τους και παράλληλα να καθορίσουν εθνικούς ενδεικτικούς στόχους. Η Οδηγία καθορίζει τιμή αναφοράς για τους στόχους αυτούς έως τις 31-12-2005 το 2% βάσει του ενεργειακού περιεχομένου επί του συνόλου της βενζίνης και του πετρελαίου ντήζελ που διατίθεται προς χρήση στις μεταφορές, ενώ έως τις 31-12-2010 το ποσοστό αυτό θα πρέπει να έχει ανέλθει σε 5,75%. Σημειώνεται ότι ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΚΑΠΕ, έχει συντάξει και αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Εθνική Έκθεση για τα Βιοκαύσιμα. Ήδη, έχει ψηφιστεί και αποτελεί νόμο, η απαλλαγή κατάλληλων ποσοτήτων Βιοντήζελ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Επίσης, στο νέο αναπτυξιακό νόμο για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά στις καλλιέργειες των ενεργειακών φυτών. Με το παρόν νομοσχέδιο:
1. τίθεται εθνικός στόχος για το έτος 2010 για ποσοστό διείσδυσης των βιοκαυσίμων στο 5,75% του συνόλου των καυσίμων για τις μεταφορές.
2. εισάγονται κατάλληλες τροποποιήσεις στο ν. 3054/2002 ώστε να περιλαμβάνει και τα βιοκαύσιμα και τα άλλα ανανεώσιμα καύσιμα.
3. εισάγεται η «Aδεια Διάθεσης Βιοκαυσίμων», ο κάτοχος της οποίας μπορεί να παράγει ή να εισάγει αυτούσια βιοκαύσιμα και άλλα ανανεώσιμα καύσιμα και να τα διαθέτει εντός της Ελληνικής Επικράτειας.
4. καθορίζονται οι τύποι διάθεσης των βιοκαυσίμων και των άλλων ανανεώσιμων καυσίμων, τα οποία μπορεί να διατίθενται είτε αυτούσια είτε σε μίγμα με προϊόντα διύλισης του αργού πετρελαίου.
5. ρυθμίζονται θέματα ανάμιξης των βιοκαυσίμων και των άλλων ανανεώσιμων καυσίμων με τα αντίστοιχα προϊόντα διύλισης του αργού πετρελαίου, που γίνεται με ευθύνη των κατόχων άδειας διύλισης ή άδειας εμπορίας κατηγορίας Α στις εγκαταστάσεις τους.
6. ρυθμίζονται θέματα ειδικής σήμανσης για λιανική πώληση αυτούσιων βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων ή μιγμάτων με περιεκτικότητα άνω του 5% κατ’ όγκο βιοντήζελ σε πετρέλαιο κίνησης και βιοαιθανόλης σε βενζίνη, αντίστοιχα.
7. εισάγεται το «Πρόγραμμα Κατανομής Ποσοτήτων Βιοκαυσίμων» που απαλλάσσονται από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Σε κάθε συμμετέχοντα στο Πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα και η υποχρέωση πώλησης στην ελληνική επικράτεια συγκεκριμένης ποσότητας βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων που απαλλάσσεται από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Η ποσότητα αυτή καθορίζεται με βάση:
· τις δυναμικότητες παραγωγής των Μονάδων Παραγωγής Βιοκαυσίμων ή τις συμβάσεις αγοράς βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων των κατόχων Aδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων και
· τις κατά τα προηγούμενα έτη διακινηθείσες ανά συμμετέχοντα ποσότητες βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων που απαλλάσσονται από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Προβλέπονται εγγυήσεις για την παραγωγή της κατανεμηθείσας ποσότητας από τους συμμετέχοντες και κυρώσεις σε περίπτωση μη αξιοποίησης του συνόλου της ποσότητας (quotas), για λόγους διάφορους της ανωτέρας βίας. Η διάρκεια του Προγράμματος δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου 2010.
8. ρυθμίζονται ειδικά θέματα εφαρμογής και καθορίζονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο ανωτέρω Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, πριν την 30η Νοεμβρίου κάθε έτους, με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης κατανέμονται οι ποσότητες (quotaς) του μεθεπόμενου έτους σε όσους επιθυμούν να διαθέσουν βιοκαύσιμα ή άλλα ανανεώσιμα καύσιμα που απαλλάσσονται από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
9. εισάγεται υποχρέωση στα διυλιστήρια να παρ
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.