ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι "πολυεθνικοί μνηστήρες" φλερτάρουν με τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδος

21:41 - 29 Σεπ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ποιοι "πολυεθνικοί μνηστήρες" φλερτάρουν με τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδος
Οι υπό παραχώρηση περιοχές συνολικά 225 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που καλύπτουν τη θαλάσσια περιοχή βορείως του Iονίου μέχρι και 200 χλμ. κάτω από την ακτογραμμή της Kρήτης, θεωρούνται πολλά υποσχόμενες σε ενεργειακό πλούτο, με βάση τα γεωλογικά τους δεδομένα.

 

Παράγοντες της αγοράς, επιβεβαιώνουν ότι οι μεγαλύτεροι πετρελαϊκοί κολοσσοί του κόσμου ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, όπως ήδη κάποιοι έχουν φανερώσει στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της αγοράς, αναφέρουν, ότι θεωρείται σίγουρη η συμμετοχή της Γαλλικής ΤΟΤΑΛ στις έρευνες που θα διεξαχθούν δυτικά της Ζακύνθου όπου εμφανίζονται μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Πρόκειται για τα οικόπεδα 8 και 9, σύμφωνα με τους γεωφυσικούς χάρτες του ΥΠΕΚΑ. Επίσης, η ΤΟΤΑΛ δείχνει να ενδιαφέρεται και για την θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, όπου βρίσκονται τα οικόπεδα 15 και 20.

Για τα συγκεκριμένα οικόπεδα έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και οι εταιρείες EXXON-MOBIL, ANANDARCO, BP, KAI CONOCCO-PHILIPS. Οι οποίες, όπως λέγεται έχουν τις τεχνολογίες εξόρυξης από μεγάλα θαλάσσια βάθη.....και βεβαίως την οικονομική επιφάνεια για επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, σε πόλο έλξης έχουν εξελιχθεί και τα οικόπεδα 5 και 6 που βρίσκονται δυτικά των Παξών. Παράγοντες αναφέρουν ότι για αυτή την περιοχή ενδιαφέρονται οι εταιρείες Statoil, η Κινέζικη Chinese National Oil Company –πρώην καναδική Nexen-, καθώς και η ιταλική ΕΝΙ.

Οσον αφορά τα μικρότερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που εκτείνονται σε κάποια θαλάσσια τμήματα του Ιονίου και της Κρήτης παράγοντες αναφέρουν ότι θα τα διεκδικήσει η αμερικανική πολυεθνική Noble, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή εταιρειών από το Ισραήλ.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 22:28 - 29 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.