ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έργο 900 εκ.δολ. θα συνδέει Νορβηγικά και Γερμανικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

16:33 - 26 Μαρ 2015 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Έργο 900 εκ.δολ. θα συνδέει Νορβηγικά και Γερμανικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας
Το έργο του NordLink είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διασύνδεση ηλεκτρικών δικτύων μέσω συνδέσμου συνεχούς ρεύματος HVDC που θα επιτρέπει την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1.400 MW που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.  

Η ΑΒΒ, σε συνεργασία με τις ηλεκτρικές εταιρείες κοινής ωφελείας Statnett και TenneT και τον τραπεζικό επενδυτικό οργανισμό KfW, ανέλαβε την εκτέλεση έργου αξίας 900 εκ. δολαρίων, που αφορά στην κατασκευή παράκτιων σταθμών μετατροπής εναλλασσόμενου ρεύματος HVDC, και του διασυνδετικού καλωδιακού συστήματος μεταφοράς στη Γερμανική επικράτεια, που θα έχει ως αποτέλεσμα την πρώτη διασύνδεση ηλεκτρικών δικτύων μεταξύ Γερμανίας και Νορβηγίας. Η διασύνδεση που θα έχει μήκος 623 χιλιόμετρα. θα είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης και η λειτουργία της αναμένεται να ξεκινήσει το 2020, ενώ το συμβόλαιο περιλαμβάνει, επίσης, και πρόβλεψη για 5ετή συντήρηση του έργου.

 

«Είναι μεγάλη μας τιμή που θα συνεργαστούμε με τις εταιρείες TenneT και Statnett. για την υλοποίηση ενός ακόμη έργου-ορόσημο, το οποίο θα συμβάλει στην ενοποίηση των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών. Ο έξυπνος συνδυασμός αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. δηλ. ηλιακή και αιολική ενέργεια από τη Γερμανία και υδροηλεκτρική από την Νορβηγία, υποδεικνύει τον τεχνολογικό τρόπο υλοποίησης μιας αειφόρου «πράσινης» ενεργειακής πολιτικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΒ, Ulrich Spiesshofer. «Η ανάληψη του συγκεκριμένου έργου αναδεικνύει την τεχνολογική υπεροχή της ΑΒΒ στην εφαρμογή της τεχνολογίας HVDC και αποτελεί ένα επιπλέον ορόσημο στην πορεία μας προς μια μακροπρόθεσμη και κερδοφόρο ανάπτυξη του τομέα της Συστημάτων Ενέργειας».

 

Το έργο του NordLink θα είναι το κλειδί για την ενεργειακή διασύνδεση της Νορβηγίας με τη Γερμανία και έχει χαρακτηριστεί ως ένα έργο κοινού πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, το οποίο θα συμβάλει στην δημιουργία μιας ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Το έργο θα συμβάλει επίσης στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και των δυο χωρών, ενώ ταυτοχρόνως ενισχύει την ικανότητα των εθνικών δικτύων να απορροφούν ενέργεια, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

 

Με αυτόν τον τρόπο, η πλεονάζουσα ηλιακή και αιολική παραγόμενη ενέργεια της Γερμανίας θα μπορεί να μεταφερθεί στη Νορβηγία και αντίστροφα η πλεονάζουσα υδροηλεκτρική ενέργεια της Νορβηγίας να μεταφερθεί στη Γερμανία. Η διασύνδεση θα μεταφέρει ηλεκτρική ισχύ 1.400 MW, η οποία είναι ικανή να τροφοδοτήσει 3,6 εκατ. Γερμανικά νοικοκυριά.

nordlink

«Το έργο του NordLink υποδηλώνει για ακόμη μια φορά τη δέσμευση της ΑΒΒ για αποδοτική χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τροφοδοτούμε με καθαρή ενέργεια εκατομμύρια καταναλωτών και ταυτόχρονα υποστηρίζουμε τις ενεργειακές πολιτικές της Γερμανίας και της Νορβηγίας» επεσήμανε ο Claudio Facchin, επικεφαλής του τομέα Power Systems της ΑΒΒ. «Η τεχνολογία HVDC της ΑΒΒ είναι μια πρωτοποριακή τεχνολογία και συνεχίζουμε την ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών, που συμβάλουν στην πραγματοποίηση έργων όπως αυτό του NordLink»

 

Η ΑΒΒ θα σχεδιάσει, θα μελετήσει, θα προμηθεύσει και θα θέσει σε λειτουργία δυο σταθμούς μετατροπής 1.400 MW, 525 kV χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Voltage Sourced Converter (VSC), την επονομαζόμενη κωδικά HVDC Light®. Ο ένας σταθμός θα είναι εγκατεστημένος κοντά στην περιοχή του Tonstad στη νότια Νορβηγία και ο άλλος κοντά στην περιοχή του Wilster στη βόρεια Γερμανία.

 

Επίσης, η ΑΒΒ θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και θα εγκαταστήσει στον Γερμανικό τομέα ένα καλωδιακό σύστημα 525 kV, το οποίο θα αποτελείται από 154 χιλιόμετρα υποθαλάσσιου και 54 χιλιόμετρα υπογείου καλωδίου.

Η ΑΒΒ ανέπτυξε πρώτη την τεχνολογία HVDC πριν από 60 χρόνια και μέχρι σήμερα έχει εκτελέσει περίπου 100 έργα της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ένα συνολικό εγκατεστημένο ενεργειακό δυναμικό της τάξης των 120.000 MW, που αντιστοιχεί περίπου στο μισό της παγκόσμιας αντίστοιχης εγκαταστημένης βάσης. Στη δεκαετία του ’90, η εταιρεία εξέλιξε περαιτέρω την τεχνολογία HVDC εισάγοντας στην αγορά την τεχνολογία VSC-HVDC την επονομαζόμενη HVDC Light®.

 

Ο όμιλος ΑΒΒ είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην κατασκευή έργων τεχνολογίας VSC, και συνυπολογίζοντας και την πρόσφατη κατασκευή του έργου διασύνδεσης Skagerrak 4, καταγράφονται στο ενεργητικό της 15 από τα 18 έργα τεχνολογίας VSC-HVDC, που σήμερα λειτουργούν παγκοσμίως.

Επιπροσθέτως, η ΑΒΒ έχει εμπειρία πάνω από 100 χρόνια στην κατασκευή καλωδίων ισχύος και περισσότερα από 8.300 χιλιόμετρα καλωδίων HVDC εγκατεστημένα. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η ΑΒΒ είναι ο μόνος κατασκευαστής που μπορεί να προμηθεύσει τόσο καλώδια εμποτισμένης μάζας, όσο και καλώδια πολυμερούς μόνωσης στην υψηλή τάση των 525 kV.

abb

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.