ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κόφτης» στα τιμολόγια, η αμύνα της ΔΕΗ σε ιδιώτες παρόχους

07:09 - 31 Μαϊ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Κόφτης» στα τιμολόγια, η αμύνα της ΔΕΗ σε ιδιώτες παρόχους
Με μειώσεις τιμολογίων και συμπράξεις με ιδιώτες «απαντάει» η ΔΕΗ στον ανταγωνισμό από τους ιδιώτες παρόχους, που εντείνεται εν όψει της πρώτης δημοπρασίας τον προσεχή Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει σενάρια για επέκταση της έκπτωσης 10% που έδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στα επαγγελματικά τιμολόγια και στα οικιακά, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το «ρεύμα» των «καλών» πελατών της, προς το ιδιωτικό κομμάτι της αγοράς, αυτών δηλαδή που αποπληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους και ενισχύουν την ρευστότητά της.

 

Παράλληλα, εξετάζει σχέδια συνεργασίας με ιδιώτες και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με τα Ελληνικά Ταχυδρομία (ΕΛΤΑ), που απέκτησαν πρόσφατα άδεια προμηθευτή ισχύος 350 MW και ετοιμάζονται για δυναμική είσοδο στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, αξιοποιώντας τα 1500 καταστήματά τους σε όλη την Επικράτεια. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τη διοίκηση της ΔΕΗ να βρίσκεται σε παρόμοιες συζητήσεις και με άλλες εταιρίες της αγοράς.

 

Η μεγάλη ανησυχία της διοίκησης της ΔΕΗ είναι οι επιπτώσεις στην επιχείρηση από την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου για το άνοιγμα της αγοράς στη λιανική που προβλέπουν την μείωση του μεριδίου της κατά 20% μέχρι το 2017 και κάτω από το 50% μέχρι το 2020, αλλά και της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος εισφέρει στα ταμεία της περί τα 200 εκατ. ευρώ. λειτουργικά κέρδη ετησίως, δεδομένης και της κακής οικονομικής της κατάστασης, λόγο της διόγκωσης των ανεξόφλητων οφειλών στα 2,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ.

 

Εν αναμονή των δημοπρασιών για την διάθεση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος, οι ιδιώτες πάροχοι, (Εlpedison, Hρων, Protergia, NRG, Watt +Volt, VOLTERRA, GREEN) οι οποίοι τον Απρίλιο είδαν τα μερίδία τους να αυξάνονται με ρυθμό άνω του 19% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και να φτάνουν στο 8,6% βγαίνουν στην αγορά με ακόμη πιο ευέλικτα και οικονομικά πακέτα προσφορών και εκπτώσεων.

 

Περιθώρια για μεγαλύτερες μειώσεις τιμολογίων τόσο για τους ιδιώτες παρόχους όσο και για τη ΔΕΗ δημιουργεί η μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο και η κατάργηση του ΕΦΚ στο λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι καταναλωτές που ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών "allazoreyma", τον Απρίλιο μπορούσαν να βρουν στην αγορά τιμολόγια μέχρι και 13,3% χαμηλότερα από αυτά της ΔΕΗ , θα πρέπει να αναμένουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται.

 

Ερωτηματικά ωστόσο διατυπώνονται σε σχέση με τις επιπτώσεις της αναμενόμενης απόφασης της ΔΕΗ για μείωση των τιμολογίων στην επίτευξη των στόχων που προβλέπει το Μνημόνιο σχετικά με την μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ, για τους οποίους έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι άλλων σκληρών μέτρων, όπως αυτό της ιδιωτικοποίησης παραγωγικού της δυναμικού.

Χ.Λ

Τελευταία τροποποίηση στις 09:43 - 31 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.