ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας το έλλειμμα των ΑΠΕ

08:30 - 29 Ιουν 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας το έλλειμμα των ΑΠΕ
Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα πληρώσουν το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ που προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 237 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών από μεγάλες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ.

Το σχέδιο , που σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , προβλέπει την θέσπιση  ¨τέλους προμήθειας” που θα επιβληθεί στις εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κλιμακωτά, ξεκινώντας από την έναρξη του νέου νόμου που αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή εντός του Ιουλίου. Το σκεπτικό που επικράτησε στο υπουργείο είναι ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας επωφελούνται από τα χαμηλά επίπεδα Οριακής Τιμής του Συστήματος, που είναι παράλληλα ο παράγοντας που διευρύνει τα ελλείμματα των ΑΠΕ, καθώς μεγαλώνει η «ψαλίδα” με την εγγυημένη τιμή , βάσει των οποίων αποπληρώνονται οι παραγωγοί της πράσινης ενέργειας.  Το εν λόγω σχέδιο αποτρέπει τις αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, ενέχει όμως τον κίνδυνο ανακοπής του ρυθμού ενίσχυσης του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά, ενώ δεν διασφαλίζει ότι τελικά δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των καταναλωτών, αφού το λογικό είναι οι πάροχοι να μετακυλίσουν το κόστος. Στην παρούσα φάση ωστόσο και ελλείψει άλλων μέτρων,  εμφανίζεται ως η συμφερότερη πολιτικά τουλάχιστον λύση, αφού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο το πολιτικό κόστος της αύξησης των τιμολογίων, μέσω της αναπροσαρμογής του  ΕΤΜΕΑΡ.  Το υπουργείο είναι υποχρεωμένο στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου να μηδενίσει μέχρι το τέλος του 2017 το έλλειμμα των ΑΠΕ.

Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, το μοναδικό ¨εργαλείο¨ για την κάλυψη του ελλείμματος είναι το ΕΤΜΕΑΡ και προκειμένου να μην προχωρήσει η ΡΑΕ σε απόφαση για την αναπροσαρμογή του, όπως προβλέπει ο νόμος, ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να ενημερώσει τις επόμενες ημέρες την αρμόδια Αρχή για τα μέτρα που θα λάβει ώστε να μην συμβεί αυτό, υποβάλλοντας το σχετικό σχέδιο.

Χ.Λ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.