ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκουρλέτης: Ως το 2018 ενεργειακά διασυνδεδεμένες οι Κυκλάδες

10:50 - 01 Ιουλ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σκουρλέτης: Ως το 2018 ενεργειακά διασυνδεδεμένες οι Κυκλάδες
"Το Brexit σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής”, ήταν η αιχμή με την οποία διάλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του στο ελληνογερμανικό ενεργειακό συνέδριο, ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. "Βρεθήκαμε να μιλάμε για την ανάγκη θωράκισης της συνοχής της Ευρώπης”, είπε ο κ. Σκουρλέτης αφού η ανάγνωσή του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ήταν πως "απορρίφθηκε συνολικά το μοντέλο που γέννησε ύφεση και λιτότητα”.

Ο υπουργός είπε πως "διανύουμε μία μεταβατική περίοδο” και στην αγορά ενέργειας, με διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου, το μετασχηματισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και γεωστρατηγικές εξελίξεις όπως αυτές που δρομολογήθηκαν από την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στη μεσόγειο. 

 

"Τι θα γίνει μετά το 2020;”, αναρωτήθηκε ο υπουργός. "Η εύκολη απάντηση είναι περισσότερες ΑΠΕ, λιγότερη κατανάλωση άνθρακα, αποθήκευση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση, ενεργειακή αποδοτικότητα, "πράσινα νησιά”, συνεργασίες μέσα στην ΕΕ αλλά και με τρίτες χώρες. Προς αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε επενδύσεις.” 

 

Εξάλλου ο υπουργός ανέφερε ως ορόσημο τη μείωση λογαριασμών εκ μέρους της ΔΕΗ για νοικοκυριά και εμπορικούς πελάτες. Και τόνισε την ανάγκη της διαμόρφωσης "δίκαιου ρυθμιστικού πλαισίου είναι ακρογωνιαίος λίθος της αγοράς ενέργειας”.

Οι στόχοι που έθεσε ο κ. Σκουρλέτης για το μέλλον ήταν αφενός ένα πιο αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας. "Θεωρούμε σκόπιμη τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών στην παραγωγή ενέργειας”, είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η στρατηγική έχει "πυρήνα τη ΔΕΗ”.

 

Σχετικά με τα νησιά, είπε πως "Μέχρι το 2018 θα έχει συνδεθεί με το σύστημα ένας μεγάλος αριθμός νησιών των Κυκλάδων ενώ αναφορικά με την Κρήτη η πρώτη διασύνδεση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 και η δεύτερη λόγω πολυπλοκότητας ως το 2024”

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.