ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: «Κλείνει» η συμφωνία για τα ενεργειακά και τους λιγνίτες

10:18 - 29 Μαρ 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΗ: «Κλείνει» η συμφωνία για τα ενεργειακά και τους λιγνίτες
Συμφωνία για την πώληση μονάδων παραγωγής ρεύματος που αντιστοιχούν στο 40% της συνολικής εγκατεστημένης λιγνιτικής ισχύος έχει «κλειδώσει» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς. Πρόκειται για το αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των δανειστών στις Βρυξέλλες και η σχετική πρόβλεψη, δηλαδή της πώλησης μόνο λιγνιτικών μονάδων, θα συμπεριληφθεί στο Staff Level Agreement.

Η συμφωνία για τους λιγνίτες της ΔΕΗ και οι υπόλοιπες προβλέψεις και ρήτρες που θα περιλαμβάνονται στο κείμενο που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, ουσιαστικά κλείνει τις ενεργειακές εκκρεμότητες της αξιολόγησης. Βεβαίως υπάρχει πάντα το ερωτηματικό των εσωκομματικών και των συνδικαλιστικών αντιδράσεων.

 

Με βάση το ενεργό λιγνιτικό δυναμικό σήμερα η ΔΕΗ διαθέτει 14 μονάδες ισχύος 3673MW, που σημαίνει ότι θα διατεθούν περί τα 1500MW. Αντίστοιχα τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ έχουν ισχύ άνω των 3000MW.

 

Στο κείμενο της συμφωνίας θα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:

 

Θα γίνεται περιγραφή των περίφημων εναλλακτικών δομικών μέτρων που θα προβλέπουν έναρξη της διαδικασίας των διαγωνισμών για λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Επίσης, θα προσδιορίζεται ότι θα διατεθεί το 40% του λιγνιτικού διαγωνισμού σε δύο ή περισσότερα πακέτα, ενώ θα υπάρχει ρητό χρονοδιάγραμμα που θα ξεκινά με την έρευνα αγοράς (market test) το Σεπτέμβριο και θα ολοκληρώνεται με τη μεταβίβαση των λιγνιτικών μονάδων στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει ρήτρα ότι σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον ή εάν υπάρξει νέα αποτυχία στους στόχους για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στην αγορά, θα διατεθούν μέσω διαγωνισμών και άλλες μονάδες της ΔΕΗ (υδροηλεκτρικές και φυσικού αερίου).

 

Κατά πληροφορίες της αγοράς, από τις 14 μονάδες οι διαθέσιμες προς πώληση είναι οκτώ. Κι από αυτές, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει η επιλογή.

Πρόκειται για τις πέντε μονάδες του Αγ. Δημητρίου, συνολικής ισχύος 1.595 MW, τις οποίες η διοίκηση της εταιρίας δεν είναι διατεθειμένη να τις παραχωρήσει. Ακολουθούν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, συνολικής ισχύος 600 MW, οι οποίες θα πρέπει να αποσυρθούν το 2023, εκτός κι αν γίνουν επενδύσεις ύψους έως και 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Ε.Ε.

 

Η μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα, ισχύος 330 MW, είναι νεαρής ηλικίας και σε συνδυασμό με την άδεια για την κατασκευή και δεύτερης μονάδας αποτελούν το «φιλέτο» των λιγνιτικών.

 

Οι τέσσερις μονάδες της Καρδιάς στην Κοζάνη, 1.212 MW, πρόκειται επίσης να αποσυρθούν μέχρι το 2023 και ίσως και νωρίτερα, καθώς το κοίτασμα λιγνίτη της περιοχής εξαντλείται και θα πρέπει να γίνει εξόρυξη από έκταση που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον ΑΗΣ Καρδιάς. Επιπλέον οι μονάδες ΙΙΙ και IV της Μεγαλόπολης, συνολικής ισχύος 600 MW στην Αρκαδία, αποσύρονται το αργότερο μέχρι το 2028 καθώς το κοίτασμα λιγνίτη εξαντλείται.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:40 - 29 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.