ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τροπολογία για υβριδικούς σταθμούς σε νησιά: Πώς αντιδρά η αγορά

11:35 - 20 Οκτ 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τροπολογία για υβριδικούς σταθμούς σε νησιά: Πώς αντιδρά η αγορά
Τροπολογία που προστέθηκε την περασμένη Παρασκευή στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και αφορά στους υβριδικούς σταθμούς ανανεώσιμης ενέργειας σε νησιά που δε συνδέονται με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού (ΜΔΝ) συναντά την κριτική στελεχών της αγοράς, που ζητούν απαντήσεις στους προβληματισμούς τους.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, η κατατεθείσα τροπολογία, που υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία χτες και  αφορά στο θέμα της απεξάρτησης των νησιών από τον άνθρακα και στην ανάπτυξη πιλοτικών ενεργειακών προγραμμάτων σε μη διασυνδεδεμένα νησιά δημιουργεί ζήτημα ασυμβατότητας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά και τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των θεσμών.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η τροπολογία δεν υπηρετεί τη στόχευση της ΕΕ για το νέο μοντέλο ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που έχει ως βασική παράμετρο τη διείσδυση της πράσινης ενέργειας, με τους καλύτερους δυνατούς οικονομικούς όρους.

Κι αυτό διότι εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση δύο νέων έργων ΑΠΕ (υβριδικών) με το παλιό καθεστώς ενισχύσεων, το οποίο έχει καταργηθεί στο πλαίσιο των αλλαγών της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ενισχύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς και τον νόμο για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε το 2016, για να εναρμονιστεί το εγχώριο πλαίσιο με το ευρωπαϊκό και να μειωθεί το κόστος παραγωγής για όλα τα νέα έργα ΑΠΕ, προβλέπεται διενέργεια διαγωνισμού με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή και στη συνέχεια η υπογραφή σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης με το πιο συμφέρον οικονομικά έργο.

Ωστόσο, η τροπολογία προβλέπει εξαιρέσεις. Δηλαδή, με απόφαση του υπουργού Ενέργειας και έπειτα από εισήγηση του διαχειριστή του συστήματος του μη διασυνδεδεμένου νησιού μπορεί να υλοποιηθούν δύο ειδικά πιλοτικά έργα, σε δύο νησιά, την Ικαρία και την Τήλο, για τα οποία δύναται να ισχύσουν οι παλιές ρυθμίσεις ενίσχυσης και επιδότησης κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του νόμου 4414/2016.

Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα σύναψης σύμβασης αγοραπωλησίας (PPA) της παραγόμενης ενέργειας, η οποία εξασφαλίζει προτεραιότητα στην κατανομή και διασφαλίζει την απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας. Αν δεν ίσχυε η τροπολογία, θα έπρεπε οι εταιρίες που διαθέτουν τις δύο μονάδες παραγωγής να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό και να υπογράψουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης.

Επιπλέον, με τις συμβάσεις αγοραπωλησίας PPA εξασφαλίζεται σταθερή τιμή για όλο το χρόνο διάρκειας ζωής του έργου, ενώ στον νόμο για τις ΑΠΕ 4414/2016  προβλέπεται ότι εάν κατασκευαστεί διασύνδεση του νησιού, τότε το έργο θα πληρώνεται με την οριακή τιμή του συστήματος συν μια προσαύξηση.

Ένα ακόμη ζήτημα αφορά στην αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, δεν προβλέπεται αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος για τις νέες μονάδες, σε αντίθεση με το παλιό καθεστώς PPA που έχει καταργηθεί και το οποίο προέβλεπε αποζημιώσεις ανάλογα με το νησί από τα 127 και φτάνει έως τα 188 χιλιάδες ευρώ ανά μεταβάτ το έτος.

Για παράδειγμα, για ένα έργο 100 μεγαβάτ, μόνο η αποζημίωση ισχύος μεταφράζεται σε 13 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επίσης, με το παλιό κάθεστώς PPA η τιμή για τους υβριδικούς σταθμούς στα ΜΔΝ ήταν 236 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 147 ευρώ ανά μεγαβατώρα του feed in premium. Μετά από διαγωνιστική διαδικασία, η τιμή που μπορεί να προκύψει ενδέχεται να είναι ακόμη χαμηλότερη.

Τέλος, με το νέο καθεστώς λειτουργίας των ΑΠΕ οι παραγωγοί έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης, όταν με το παλιό καθεστώς δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση και όλη η ενέργεια πληρωνόταν με την τιμή της σύμβασης. 

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:22 - 20 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.