ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέφτουν οι χρεώσεις του ΔΕΣΦΑ από τον Μάιο Κύριο

18:19 - 28 Νοε 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πέφτουν οι χρεώσεις του ΔΕΣΦΑ από τον Μάιο
Φτηνότερα τιμολόγια στους χρήστες των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου επιφυλάσσει ο ΔΕΣΦΑ από την 1η Μαϊου 2018 ο ΔΕΣΦΑ. Αυτές οι χαμηλότερες χρεώσεις μάλιστα αναμένεται να μετακυλισθούν και στα τελικά τιμολόγια για επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές.

«Η μείωση είναι αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης του 2017, οπότε τα κέρδη του ΔΕΣΦΑ προβλέπεται να φτάσουν στα 94 εκατομμύρια ευρώ (2,5 φορές πάνω σε σχέση με την επίδοση του 2016).

Μέρος των κερδών θα διατεθεί για την απόσβεση του ποσού που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ από προηγούμενες χρήσεις, το οποίο έχει υπολογιστεί σε 326 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο στο τέλος του χρόνου θα περιοριστεί σε 273 εκατ» ανέφερε σήμερα σε ενημέρωση ΜΜΕ στη Ρεβυθούσα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Σωτήρης Νίκας. Οπως είπε ο κ. Νίκας το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει τη μείωση των τελών χρήσης η οποία στα επιμέρους τιμολόγια θα φτάσει μέχρι 40%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να φτάσει το 2017 στα 4,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, μέγεθος που είναι 50% υψηλότερο σε σχέση με το 2015.

Αναφερόμενος  ο κ. Νίκας στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση εξέφρασε την εκτίμηση  ότι  η εξαγορά στη δεύτερη αυτή προςπαθεια θα ολοκληρωθεί με θετικό για την εταιρεία και για τη χώρα αποτέλεσμα.

«Τα μεγέθη της εταιρείας οδηγούν σε αντικειμενικά μεγαλύτερο τίμημα σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά θα κρατήσω μία επιφύλαξη επειδή ο ανταγωνισμός δεν είναι πολύ μεγάλος. Είναι δύο οι συμμετέχοντες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο τίμημα» τόνισε ο κ. Νίκας και πρόσθεσε:

«Οι πωλητές έχουν τα όπλα να διαπραγματευτούν το τίμημα, να κάνουν τις αποτιμήσεις τους και να μη δεχθούν να πουλήσουν κάτω από ένα όριο γιατί ενδεχομένως τα έσοδα της εταιρείας θα υπερκαλύψουν ένα χαμηλό τίμημα. Η δική μας επιθυμία είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να υπάρξει καλό τίμημα και να έχουμε αυτούς τους διαχειριστές στο μετοχικό μας κεφάλαιο. Το όριο των 400 εκατομμυρίων ευρώ (είναι το τίμημα που είχε προσφερθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό) έχει τεθεί σαν κατώφλι από τα ΕΛΠΕ και το Δημόσιο. Δεν ξέρω πώς θα κινηθούν οι υποψήφιοι, δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι προσφορά θα δώσουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ παρουσίασε  σε δημοσιογράφους την πρόοδο των εργασιών για την αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη νησίδα Ρεβυθούσα. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την προσθήκη τρίτης δεξαμενής ΥΦΑ, χωρητικότητας 95 χιλιάδων κυβικών μέτρων (οι δύο υφιστάμενες έχουν χωρητικότητα 130 χιλιάδες κυβικά), την αύξηση της δυνατότητας αεριοποίησης σε 1400 κυβικά την ώρα (από 1000) και τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποδοχή πλοίων χωρητικότητας έως 260 χιλιάδων κυβικών, από 155.000 που είναι τώρα.

Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται το Σεπτέμβριο του 2018 και η εμπορική λειτουργία το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας θα συμβάλει αποφασιστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της εγχώριας αγοράς ενώ θα αποτελέσει επιπλέον πύλη εισόδου για τη διοχέτευση φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή μέσω Ελλάδας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 18:38 - 28 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.