ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο οδικός χάρτης για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και η «προίκα» Κύριο

08:40 - 06 Δεκ 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο οδικός χάρτης για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και η «προίκα»
Σε Δύση και Ανατολή θα απευθυνθεί η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προσελκύσει ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ και τα ορυχεία που βγαίνουν προς πώληση μετά την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς. Στο λεγόμενο market test που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου περίπου 40 εταιρίες αναμένεται να δεχτούν κρούση από την Κομισιόν.

Ανάμεσά τους εγχώριοι και ξένοι παίκτες της αγοράς ενέργειας αλλά και μεγάλοι καταναλωτές. Μάλιστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης κάλεσε την Τρίτη από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνο – αμερικανικού επιμελητηρίου να συμμετάσχουν στην εξαγορά των μονάδων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να δει κανείς

- το αν από τους εγχώριους πρωταθλητές θα υπάρξει ενδιαφέρον,

- το αν θα υπάρξει πακέτο πώληση ή κατά μόνας ή για τα ορυχεία ξεχωριστά,

- το αν θα τηρηθεί το όλο χρονοδιάγραμμα που το επιτηρεί από κοντά η επιτροπή καθώς άπτεται της συνολικής στρατηγικής της για την ενέργεια.  

 Η κυβέρνηση για να ετοιμάσει το έδαφος αναμένεται να προωθήσει σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόσληψη συμβούλων από τη ΔΕΗ και την υλοποίηση του σχεδίου σμίκρυνσης της άλλοτε κορυφαίας εταιρίας της χώρας. Συνολικά θα προσληφθούν συνολικά έξι σύμβουλοι: νομικός, χρηματοοικονομικός, σύμβουλος για την απόσχιση και για την αποτίμηση της αξίας των μονάδων και ορυχείων καθώς και για το εύλογο και το δίκαιο του τιμήματος. Η ΔΕΗ ετοιμάζεται ήδη γι αυτό μέχρι να δημιουργηθεί η σχετική νομική ομπρέλα ενώ ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί ως τα τέλη Μαΐου από τη ΔΕΗ. Παράλληλα η διοίκηση θα πρέπει να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των μετόχων για την έγκριση της πώλησης και των συναλλαγών, τη δημιουργία των εταιριών στις οποίες θα μεταφερθούν οι μονάδες και τα ορυχεία, κ.α.

«Προίκα» έστω και κάτω των προσδοκιών για την πορεία της εταιρίας είναι και το ότι η εταιρία θα πάρει εκτός από τα 360 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για το επιπλέον κόστος παροχής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών που δεν καλύφθηκε από τους καταναλωτές, άλλα 120 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:22 - 06 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.