ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τροπολογία: Γίνονται τρεις οι κλίμακες χρέωσης ΥΚΩ

00:44 - 20 Δεκ 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τροπολογία: Γίνονται τρεις οι κλίμακες χρέωσης ΥΚΩ
Αλλαγές στη μεθοδολογία και στα κλιμάκια χρέωσης των ΥΚΩ προωθεί η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ενέργειας το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή. Αν και αυξάνονται οι χρεώσεις, ο καταναλωτής θα πληρώνει την επιπλέον χρέωση μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα ενέργειας πάνω από το όριο της κλίμακας, οι οποίες κλίμακες περιορίζονται σε τρεις από τέσσερις.

Εισάγεται, επίσης, μηχανισμός  επιτήρησης και αξιολόγησης του οικονομικού αποτελέσματος του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ, ενώ οι ίδιες κλίμακες θα ισχύσουν και για το νυχτερινό ρεύμα.

Να σημειωθεί ότι με την παλιά μέθοδο οποίος περνούσε την κλίμακα χρεωνόταν με την υψηλότερη χρέωση από την πρώτη κιλοβατώρα ενώ τώρα θα χρεώνεται με την μόνο για την επιπλέον κατανάλωση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία η χρέωση του καταναλωτή για ΥΚΩ θα γίνεται με τη μείωσε σε νέες τρεις κλίμακες από τέσσερις και με επιμερισμό της καταναλωθείσας ενέργειας, δηλαδή με κατανομή μόνο τις υπερβάλλουσας ενέργειας της προηγούμενης σε σειρά κλίμα στην επόμενη, κρίνεται ως αναγκαία για λόγους ίσης μεταχείρισης. 

Στις νέες χρεώσεις περιλαμβάνεται και μεταβολή της νυχτερινής οικιακής κατανάλωσης η οποία θεωρείται ορθό να αντιμετωπίζεται ομοιόμορφα με την κατανάλωση της ημέρας, με διακριτή χρέωση. Επιπλέον, εισάγεται η έννοια του μηχανισμού επιτήρησης και αξιολόγησης του οικονομικού αποτελέσματος του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ, ο οποίος θα οδηγεί στην νομοθετική τροποποίηση των μοναδιαίων χρεώσεων μετά από γνώμη της ΡΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση “Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας” είναι το τέλος που χρεώνονται οι καταναλωτές για να καλυφθεί το υψηλότερο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών αλλά και το κόστος για το φθηνότερο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

Οι νέες κλίμακες είναι:

**0-1600 κιλοβατώρες με χρέωση 6,9 ευρώ η μεγαβατώρα (από 6,99 ευρώ)

**1600 -2000 κιλοβατώρες με χρέωση 50 ευρώ η μεγαβατώρα (από 15,7 ευρώ)

**2000 και άνω με 85 ευρώ η μεγαβατώρα (από 39,87 ευρώ για 2000-3000 μεγαβατώρες και 44,8 ευρώ η μεγαβατώρα για 3000 και άνω).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.