ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλειδί το πετρέλαιο στην πορεία των εσόδων το 2018

09:45 - 20 Δεκ 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κλειδί το πετρέλαιο στην πορεία των εσόδων το 2018
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου των τελευταίων δύο χρόνων μπορεί να αποτέλεσαν τον αθόρυβο σύμμαχο της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να φέρει την οικονομία στα ίσια, ωστόσο ερώτημα είναι εάν θα κρατηθούν χαμηλά.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η τιμή του πετρελαίου το 2018 θα διαμορφωθεί στα 61,6 δολάρια, δηλαδή 17% υψηλότερα από την εκτίμηση του Σεπτεμβρίου που ήταν 52,6 δολάρια.

Την ίδια ώρα η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (US Energy Information Administration) προβλέπει τιμή  57 δολάρια κατά μέσο όρο.

Η είσοδος του σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου που κυρίως παράγεται στις ΗΠΑ είναι ο βασικός διαμορφωτής των νέων τιμών.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι χαμηλές τιμές των τελευταίων χρόνων ήταν μια ευκαιρία για τη χώρα, εφόσον βέβαια βρισκόταν σε οικονομική κανονικότητα.

Τώρα, εφόσον πάρουν την ανιούσα αναμένεται να επηρεάσουν τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά και συνακόλουθα τα σενάρια για το χρέος. Κάποιοι κλάδοι, όπως πχ οι μεταφορές φαίνεται να αντέχουν τιμές στα 60 δολάρια, αλλά από εκεί και πάνω τα πράγματα αλλάζουν.

Σύμφωνα με μελέτες του ΔΝΤ, κάθε αύξηση 5 δολαρίων πάνω από το βασικό σενάριο τιμής, προκαλεί μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, μειώνει το ΑΕΠ κατά περίπου 0,3%.

Αυτό αναμφισβήτητα επηρεάσει τη ζήτηση αλλά και τους φόρους που αναμένεται να εισπραχθούν.

Με βάση όμως τον προϋπολογισμό που βάζει ως σενάριο την τιμή των 52 δολαρίων και την αύξηση του ΑΕΠ στο 2,4% προβλέπονται δεδομένα έσοδα από την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων.

Όμως αν επηρεαστούν οι συντελεστές του ΑΕΠ τότε πώς θα εισπραχθούν από ΦΠΑ κι φόρους τα 955 εκατ. ευρώ παραπάνω, που προβλέπονται με δεδομένο αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,4%;

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.