ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΣΦΑ: Παρασκευή κοντή… γιορτή

14:21 - 12 Φεβ 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΣΦΑ: Παρασκευή κοντή… γιορτή
Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ενόψει της καταληκτικής προθεσμίας της 16ης Φεβρουαρίου για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές. Δύο είναι οι μονομάχοι για την απόκτηση του 66%, δηλαδή η κοινοπραξία των Snam (Ιταλία), Enagás (Ισπανία), Fluxys (Βέλγιο), Gasunie (Ολλανδία), και το ισπανο-ρουμανικό σχήμα Reganosa-Transgaz, ενισχυμένο από την τράπεζα EBRD στο ρόλο του χρηματοδότη.

Το τίμημα  είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, όπου και θα κρίνει την επιτυχία της δεύτερης προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή, μετά το πρώτο ναυάγιο με τη SOCAR. 

Οι  εκτιμήσεις δεν αποκλείουν να ξεπεράσει και τα 500 εκατ. ευρώ, καθότι ενισχύθηκε  ο ανταγωνισμός  μεταξύ των διεκδικητών, μετά τη σύμπραξη της ρουμανικής Transgaz με την ισπανική Reganosa. Σημειώνεται ότι από το 66%, το 31% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και το 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Το τίμημα είναι συναρτώμενο και με τους όρους της συμφωνίας μετόχων, όπως για παράδειγμα το σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο που είναι αίτημα των επενδυτών. Επίσης, μεταξύ των όρων, που ακόμα οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, αποτελεί το αίτημα των μετόχων που  προτείνουν δέσμευση του επενδυτή να μη μπορεί να προχωρήσει σε πώληση μετοχών πριν από την πάροδο δεκαετίας από την ημερομηνία εξαγοράς. Από την άλλη, οι επενδυτές επιδιώκουν δικαίωμα πώλησης πολύ νωρίτερα από τη 10ετία.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν τη δυνατότητα του επενδυτή να μπορεί να μεταβιβάσει μέρος ή το σύνολο των μετοχών που θα αποκτήσει, με το όριο να είναι στους 24 μήνες, εφόσον η μεταβίβαση να γίνει με την ίδια αποτίμηση του τρέχοντος διαγωνισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:46 - 12 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.